Hva ligger egentlig bak ordet rasisme

Rasisme gjør vondt. De som blir utsatt for rasisme har det vondt, men hvorfor oppstår det rasisme? Når jeg var liten fantes ikke det ordet på lik linje som i dag. Det var ikke mange som snakket om rasisme her i ladet. Det er noe som har kommet i nyere tid. Det ligger mye bak dette ordet, og la oss snakke litt om temaet. Det er mange som ikke tør å ta opp bakgrunnen for rasisme, fordi man er redd for etterspill. Vi har da ytringsfrihet her i landet, og det er viktig å snakke om dette. Rasisme er noe mennesker blir utsatt for hver eneste dag. Ikke bare her i landet!

La meg si det først som sist….jeg er overhodet ingen rasist, og støtter ikke dette på noen som helst måte. Jeg forsøker bare å finne ut av hvorfor dette oppstår. Er det slik at rasisme kommer av misunnelse? Eller hva kommer det egentlig av? Rasisme er noe som oppstår mot både hvite og mørke. Og rasisme kortet blir raskt tatt opp om noen føler seg krenket. Er det riktig?

Jeg klarer ikke alene og finne ut av dette, og vi er helt avhengig av hverandre for å kunne bli noe mer klokere…For å ta for oss vårt lille land Norge, så er det nok enkelte ting som utløser ordet. Vi lever her i et kristent land, vi spiser gris til middag, vi feirer jul og det er noe vi har gjort i lang lang tid. Det oppstår noe når vi åpner opp for at andre mennesker som er i nød skal få komme til vårt land.

Skolene kan ikke lenger gjennomføre tradisjoner som har vært i en årrekke, og vi må legge bort det vi alltid gjør, for det er støtende for andre. Når man kommer til et land så må man føye seg etter våre regler. Det å godta andre religioner er noe vi alle gjør, men å forsøke å gjøre om på norske tradisjoner, få mennesker over til en annen religion osv. Ja det skaper fort sure miner, og slik skal vi ikke ha det.

Vi mennesker har forskjellige religioner, sånn er det bare. Vi alle har rett på å praktisere vår egen religion, men det må ikke gå ut over andre. De som kommer til Norge, velger å komme hit av en grunn. Vi i Norge jobber og tjener penger, og når flere av de som kommer hit til landet fra flukt, krig og andre traumer ikke vil eller gidder å jobbe. Da blir de sett på som utnyttere. Det er kjent at mange innvandrere ikke ønsker å jobbe, og de vil ha bort julefeiring fra skolene. Da oppstår det en kollisjon mellom menneskene. For Vi må tilpasse oss det landet vi reiser til. Velger man å reise til et kristent land, så velger man det. De er selvfølgelig hjertelig velkommen til oss.

Det er få som tør å blande seg inn i religioner, og når vi bare skal føye oss etter våre nye landsmenn, da oppstår det noe. De som da sier i fra at dette er ikke greit, da oppleves som rasister! De blir sett på som rasister, og bråket er i gang.

Om noen sier apekatt til et menneske, hvem bestemmer at dette ordet er rasistisk ment? Hvorfor er det slik? Jeg tror det er viktig å se seg selv litt i speilet, hvem er vi og hva ønsker vi å oppnå. Det er ingen enkel sak, og det kan ses på litt som med mobbing.

Jeg ønsker meg også et rasisme fritt samfunn, hvor alle mennesker skal føle seg velkomne, og tatt i mot på en god måte. Kan vi ikke bare respektere hverandre for de vi er. Og det vi står for. Man kan ikke forvente å komme til et nytt land og endre på den kulturen som har funnet sted siden krigens dager.

Om vi sier i fra på en pen måte, kan det ikke ses på som rasisme, for det kortet der brukes  rett som det er og alt for fort.

Vi må alle se oss i speilet…Jeg blir litt skremt av vår verden akkurat nå, og tenker på våre barn som skal sette barn til en slik verden. De som kan endre dette er vi som lever i dag.

Ha en fortryllende dag der ute og ta godt vare på hverandre 🙂

tenaaringspappa

Hvor lenge skal vi egentlig vente!?!

Mandag, der er du jo, du som gir oss en freeeesh start på uka. Du som gir mange hodebry, men du er samtidig helt nødvendig.  Det er en dag mange frykter, men vi bør heller rette blikket opp mot den. Du har jo noe godt ved deg og. I dagen etter deg så er det også noen fine dager. Så ta den vel i mot, kjære Mandag!

Det er noe helt annet som opptar oss om dagen. Det er nemlig det berømte ordet Korona. Vi er så lei, vi kan ikke fordra det ordet, vi klarer ikke mer, vi kan ikke risikere noe mer nedstengning. Da blir det krise for flere menneskegrupper. Vi er på randen til å ikke tåle mer, men allikevel må vi kjempe oss igjennom det.

Det stilles spørsmål til hvorfor det ikke gjøres noe mer enn en anbefaling. Det er jeg helt enig i. Det å anbefale noe er det samme som å si drit i det, satt på spissen. Jeg mener ikke vi skal ta helt av, men er det ikke bedre å være føre var enn etter snar?!?

Den forrige regjeringen som satt ved roret fikk mye uberettiget ris for de det var så trege med å iverksette nødvendige tiltak. De som var raskt ute med å mene noe er det som sitter ved roret pr i dag. Nå skjer det jo svært lite, og smitten er høyere enn noen gang. Den er faktisk høyere enn i starten av pandemien, og det kommer kun anbefalinger om et par små ting. Det er uholdbart. Det må komme noe mer på banen, hvis vi skal klare å slå dette ned til en mer normal tilstand!

Det er vel ikke så mye annet å si enn at dette kommer fra utlandet, folk reiser igjen etter at det åpnet fullstendig opp. De drar smitten med seg tilbake til Norge, og vi får et økende problem vi må jobbe oss igjennom. Det er tøft og vanskelig, samtidig som det er sårt for veldig mange.

Det virker som vi ALLTID skal komme med tiltak etter andre som f.eks Danmark. Hvorfor stenges ikke grenser? Hvorfor kommer det ikke strengere tiltak? Hvorfor gjøres det ikke mer for å bekjempe? Steng grensene og vi kan få en god kontroll på smitten. På den måten kan vi jobbe oss igjennom det og kanskje få en mer normal julefeiring. Kommer de ikke med noen tiltak umiddelbart, er jeg redd vi får en ny julefeiring full av smitte og det ønsker vi overhodet ikke!

Vi må selvsagt gjøre det vi kan vi som ferdes her i landet. Vi kan ikke bare sitte og se på at folk rundt oss blir smittet, og i verste fall dør av dette. Nå er det snakk om tid før den nye varianten ankommer Norge. Den er kanskje her allerede, men den er ikke oppdaget så langt. Den varsles til å være kraftig , og det vemmelige er at vi ikke vet hvordan vi vil reagere om vi blir syke med den varianten.

Det er alvor, og jeg vet veldig godt hva dette gjør med kroppen til et menneske, da vi ble rammet hele husstanden. Vi unner ingen dette, derfor er det superviktig at det gjøres noe nå. Hva venter myndighetene på?!? Smitten bare øker, og vi MÅ kunne forvente at det gjøres noe nå! Jeg kjenner jeg blir bekymret om det bare fortsetter med anbefalinger.

VI får gjøre vårt, det er nå helt og holdent opp til oss selv. ønsker vi en fin høytid uten sykdom må vi stramme inn hver og en av oss!

Ha en fin mandag, og tenk deg om før du ferdes rundt i samfunnet.

tenaaringspappa

Dette prøver flere og flere ungdommer, slik kan du oppdage det

Da jeg gikk på ungdoms skolen var det inn og henge på røykehjørnet på skolen. Det var helt vanlig å røyke på denne tiden. Det var på dette stedet det skjedde, og du følte deg straks litt kulere enn andre. Det er nå år siden nå, og det går sakte med sikkert over i andre ting dagens ungdom tester ut.

Det er mange som slutter å røyke, men starter med snus. Det er nok ikke ikke like vanlig å røyke og snuse den dag i dag som det var for kun få år siden. Jeg husker godt røykeloven kom over landet vårt. Det var hysteri, og folk påsto den gang at det har klikka for helseministeren. Det var helt fjernt for oss at vi ikke lenger skal få røyke på inne på pub, restauranter og bar.

Den dag i dag, kan vi bare takke han for at det ble slik. Når vi nå har vært ute på byen, og legger fra oss klærne lukter det langt fra så mye som før. Det luktet død og fordervelse av klær, hår og mens sminken hang på huden så vidt:)

Det var for kort tid siden mange ungdommer som lot seg friste av snus, og det er mange som fremdeles snuser. Nå er det gått litt over i e sigaretter. Vi ser mange ungdommer som flyr rundt med disse damp rørene, og føler seg kule. Det ser jo egentlig bare dumt ut. De hevder at dette ikke er så skadelig som vanlig røyk. Det kan hende det, men de har jaggu blitt avhengig av damp røret også!

Dagens ungdom tester mer og mer ut cannabis, eller hasj som mange sier. Det virker litt om om det er godtatt blant unge mennesker, og de ser ikke på det som noe problem og ta seg en JOINT.

Cannabis er et ulovlig rusmiddel her i landet, men det er nesten like vanlig som røyk blant mennesker. Klarer du å kjenne igjen lukten av hasj?

Slik oppdager du at barnet ditt bruker hasj

  • Hasj har en særegen lukt som er søtlig og minner om røkelse. Har en person nettopp røkt hasj, vil lukten gjerne sitte i klærne og håret.
  • En som har brukt hasj får rødlige øyne og store pupiller. Mange blir også lattermilde. 
  • Legg merke til uvanlig vekttap, eller endret matlyst. Hasjrøykere kan lett få «dilla» på en rett, eller type mat.
  • Hasjrøykere kan også føle seg dårlige og være glemsomme.
  • Stort pengeforbruk er også et typisk tegn på misbruk.

Snakk med barna om du mistenker noe, snakk med andre foreldre og holdt øyne og ører åpne. Ikke vær politi, men snakk med de og ha en dialog rundt dette

Det er dessverre lett om de står i en vennegjeng og være den som ikke smaker på dette. Presset er absolutt tilstede og det starter ofte av ren skjær nysjerrighet.

Hold deg orientert om hva som skjer i vennegjengen. Vi får ikke vite alt, men mye kan du fange opp underveis i praten med barnet.

tenaaringspappa

Dette kan koste deg utdannelsen din

Hei gode du!

Det sendes mange millioner bilder hver eneste dag i hele verden, og her og nå skal jeg gjøre et forsøk på å ta dette ned til et lavere nivå for oss her i lille Norge. Våre barn sender mange bilder av seg selv hver eneste dag, og er dere klar over de konsekvenser det kan ha for barna våre. Og er du klar over hvor raskt et bilde kan spre seg på nett og havne i “gale” hender?!

Det kan være så brutalt at det faktisk ødelegger barnas utdannelese, arbeid og fremtiden kan allerede være ødelagt fra våre barn får seg sin egen mobil, og det selv uten å være klar over det. Når de blir klare over det, så er det for sent, mange år for sent kan det i verste fall være.

Det bilde du opprinnelig bare sendte til din gode venn som VAR din gode venn på barneskolen, dere var venner på ungdoms skolen, men her skjer det noe underveis. Dere finner andre venner, og sklir mer og mer fra hverandre. Dere blir kanskje til og med uvenner i perioder. Verste scenario er at dere blir uvenner, og da i dette moment ønsker dere hverandre kun det verste. Da graves det overalt, og du kommer over et bilde som du sendte til venninnen din da dere var beste venner. I god tro…

Venninnen din hun velger å være ekstra fæl mot deg og sprer det bildet rundt, det bildet legges ut i sosiale medier, og der blir skaden stor. Bildet ditt blir i løpet av det første minuttet delt 1000 ganger…Ja det er fullt mulig det. Og da kan du tenke deg selv, hor raskt et bilde kan spre seg over hele verden. Det er alltid noen som kjenner folk i andre land, og dit bilde er nå langt på avveie.

Hva gjør du? Hvordan får du stoppet dette? Hvem kan stoppe det, for det er noe du ikke klarer! Der og da er dette en stor katastrofe, for du vet ikke lenger til slutt hvem som har lagret dette bilde av deg på sin tlf, pc eller nettbrett. Du klarer ikke å få stanset det, og blir desperat. De som delte dette kan selvsagt straffes de, men bilde er fremdeles spredd utover hele verden!

Viste du at det ikke er lov å ta skjermbilde uten å få godkjennelse av de som eier bildet, eller storyen. Sier de som legger ut bilder at det er greit å ta skjermbilde kan dere selvsagt gjøre det, men det må altså en godkjennelese til.

Det er mange som ikke er klar over dette, og at de kan bli straffet om bilder deles uten samtykke. Dessverre er det mange både unge og voksne som har et stort behov for å vise seg frem i undertøy, eller uten klær i det hele tatt!

Her lurer jeg på hvorfor i alle dager må det sendes lettkledde bilder? Det er så fort gjort å sende feil, og da havner det på avveie. Det er den som sender sin skyld selvsagt, og det kan få store konsekvenser.

Vi må ta den praten ikke bare en gang, men gjenta den med jevne mellomrom. Nå er det barn ned i 8-9 års alderen som sender bilde av seg i undertøy, de ser nok ikke konsekvensene av dette. Når de er 17 år så kan det bilde koste det dyrt! Vi foreldre må tørre å stå i det, og ta den vanskelige praten!

Ha en magisk dag videre!

tenaaringspappa

Det er utfordrende og være foreldre…

Hei kjære gode du!

Det er flere som har spurt meg om hva jeg synes kan være utfordrende ved det å være tenåringsforeldre. For å avklare en ting med samme, det er mange ting som er vanskelig og krever 2 stødige bein uten tvil. Det er mye ungdommen også må stå i, det er slett ingen enkel oppgave å væte tenåring i disse dager. Det å vokse opp i dag kan være både skremmende og skummelt. Dagens ungdom har en del utfordringer som kan være tøffe og stå i, og vanskelig å komme seg ut av.

Det er en ting jeg ønsker å trekke frem, det er overgangen fra barn til tenåring. Den fasen der byr på mye hodebry for en tenåringspappa. Du vet ikke helt hvor du har barna, og føler til tider at du mister de litt. De prøver å finne seg selv, hvem de er og hva de ønsker å fut av livene sine. Det er mange valg de skal ta, ikke bare på skole.

Ungdommen vet ikke helt selv hva som skjer, og de sliter med å få kontroll på dette. Det er der vi foreldre må stå stødig, og være en god støtte. Det er tårer, fortvilelse, skuffelse og svik. I samme moment å vi foreldre vise oss fra en trygg side, og ikke la oss dras med ned i bunnen om de finner har en dag som er tøff.

Det er dager du våkner, sola skinner og du føler dette blir en knallbra dag. Helt til vi sier god morgen til podene våre. Du får ikke noe tydelig hei tilbake, og ser at tårene triller ned langs kinnet. Poden er lei seg, men klarer ikke sette ord på dette. For de vet ikke helt selv hva som årsaken der og da. De hulker, og får en god klem.

Ikke alle barn klarer å få ut sine følelser igjennom ord, men blir bare stående og gråte. Etter en god prat finner dere sammen en god løsning for det hele, og vi bryter opp med noe helt annet. Noe som får ungdommen på gode tanker. Det er tøft til tider å være foreldre, og mye av ansvaret ligger på oss. Det er vi som har satt barna våre til verden og vi må ta det ansvaret med å følge de opp, samt å gi de trygge rammer i livet.

De vet ikke ofte hvorfor de er sure, lei seg, gretne kjefter på sine søsken, og smeller ut noen gloser til oss foreldre. Det er tøft å være foreldre, og vanskelig å være et barn/ungdom. Det var en del utfordringer når jeg var ungdom, men det kan nok ikke måles med det presset dagens ungdom står ovenfor hver eneste dag. Det er valg som kan få store konsekvenser. Det er valg som har stor betydning for resten av deres liv.

Noen tar dårlig valg, noe som resulterer i et hardt og vanskelig liv. Ikke helt som de hadde sett for seg.

Ungdom er nysjerrige, men de kan formes til å ta gode valg.

Hjemme hos oss synes vi det er greit å kjøre barna våre og hente de om de har vært ute sent en dag eller lignende. På denne måten får du en viss formening av hvem barnet ditt omgås med. Samt at du tar del i ditt barns hverdag. Det er helt greit å være litt “curling” foreldre!

Dette kaller jeg for investering, og det er noe vi får igjen for senere. Jeg mener ikke at barn trenger å kjøres hit og dit og i alle retninger, men det å hente de ved en fest, eller andre lag som de har i ser jeg på som det å bry seg!

Gi de en trygg og være en klar og tydelig rollemodell!

Ha en utmerket dag videre:)

Hva har skjedd

Jiiiiiiiiha det er fredag, det er taco, vi har en deilig helg foran oss. Men hva i alle dager er det som har skjedd !?!

Våkner opp i dag langt ut i november, og det er 10 varmegrader. Det blåser varm vind og det er meldt varmere utover dagen. Er det ikke litt rart da, når det er så varmt på denne tiden. Det hadde vært litt kjekt om det kunne vært litt kuldegrader og tørt. Det er langt bedre enn regn og sånt.

Endelig kan vi på ny få helgefølelsen i kroppen. For min del har det vært en hektisk uke med mange kamper dømt, pod innspilling, familieliv og Trico. Det er faktisk litt sånn jeg liker å ha det. At det skjer mye i løpet av en uke gir meg masse energi. Mulig jeg er skrudd sammen på en rar måte, men det er nå slik det bare er.

I helgen skal jeg bare dømme 2 kamper så langt, og det betyr mer familietid. Det er alltids noe som skal ordnes når du er huseier. Man blir på en måte aldri arbeidsledig. Er det ikke hus som skal males, er det hage som må ordes. Det må klippes til, for at det skal se bra ut. Vi liker å ha det ryddig rundt oss, og da må vi bare få det gjort.

Jeg er temmelig sikker på at vi skal ha taco i dag, og der har vi stort ett byttet ut karbonadedeig med kyllingkjøttdeig. Rett og slett fordi det er mer saftig, og ikke minst 30 kr billigere. Det med kyllingkjøttdeig er undervurdert. Vi vet jo at det har eksistert i lengre tid, men har ikke valgt å bruke det fast. Nå er kyllingkjøttdeig fått æren av å delta fast i vår fredags taco.

Det er ikke alltid man kjenner den deilige fredagsfølelsen bruse i kroppen, men i dag dere i dag er den her. Men før det hele skal man jobbe noen timer til. Så settes kursen hjem mot taco bordet:)

Vi får håpe at det nå går mot kaldere tider, og vi drømmer alltid om en hvit jul, noe jeg tror vi kan se langt etter. Det blir nok ikke slik her i år heller. Vi får gjøre det beste ut av det, og ta i mot det som kjæm!

Ønsker deg en nydelig fredag, og håper du har den kriblende fredagsfølelsen du og 🙂

Prekæs

Tips til treg ungdom på morrakvisten

Barn og unge som skal på skole tidlig, kan ofte by på en del utfordringer. Det er flere som legger seg sent, og de er naturligvis svært trege på morrakvisten. Mange foreldre synes dette er vanskelig og rådløse i dette. Hvordan kan du som foreldre være med på å snu dette til at de kommer seg avgårde i tide. Det er flere som har en buss de må rekke, da er det greit å ha litt tid på seg. Kommer for sent, ja da har bussen gått!

Det er helt klart mange elementer som spiller inn her, og en ting kan være greit å endre på. Dette med mobiltider, mobil i senga på kveldstid, samt et annet supertips jeg skal komme tilbake til litt lenger ned i skriveriet:)

Det er mange årsaker til at barn og unge ikke får den søvnen de trenger for å fungere på skole. Mobilen er en stor greie, det er der hele livet til ungdommen er. Det starter ofte tidlig, og de blir raskt avhengige. Det å ha mobiltider er en god idé til yngre barn. Det å ha kontroll på dette gjør det enklere for deg på sikt. Du vil på denne måten unngå stor kamper når de passerer 12-13 årsalderen. Er det fri flyt som det er i mange hjem, så ber du litt om trøbbel.

Mange foreldre er ikke klar over hvilke konsekvenser en så liten dings som en mobiltelefon kan ha for barnets søvn. Nå er ikke jeg en ekspert i daget, men har som dere en kjent med 3 tenåringer, så føler selv jeg har på den måten opparbeidet meg et godt underlag for min uttalelse. Trenger ingen mastergrad for å se dette.

Barn bør ha tider for mobilbruk, de bør helt klart stoppe å spille i god tid før leggetid. Den siste halvtimen før sengetid kan det være greit å koble av meg en bok, eller noe annet som ikke er skjerm eller tv. Vi alle blir litt gira av å se på dette lyset helt til vi lukker øynene for kvelden. Barn er nok mer sensitive enn oss voksne. Selv om det kan være greit for oss voksne og ha i tankene også.

Mobilen bør legges i stua når barnet ditt skal sove, slik at den ikke forstyrrer ungdommen på natterstid. Kommer det et varsel når de sover, og det durer i nattbordet så sjekker de selvsagt hva som skjer. De er redd for å gå glipp av det som skjer. Slik er ungdom skrudd sammen:) Så er det mange som bruker den som vekkeklokke. Da skaffe du heller en vekkeklokke til de!

På morrakvisten er det mange som ikke kommer seg avgårde i tide, og kommer for sent hit og tid samt til skolen. Det kan det gjøres noe med.

Det første de ofte må gjøre når de står opp, er å sjekke mobilen for å oppdatere seg hva andre har på seg, hva andre gjør, intriger osv. Det må de ha med seg. Du som foreldre bør her være helt tydelig på hva du gjør i denne slike situasjoner. Gi barna beskjed om at det blir ingen mobil sjekk før du har stelt deg, er ferdig påkledd og har spist. De kan få mobilen så sent som mulig eller når de går til skolen om de har den med der. Dette er helt klart med på at barnet ditt vil bruke kortere tid på å gjøre seg klar for skole.

Du slipper samtidig å dra deg så mye i håret, og på sikt vil dette gå av seg selv. Mobilen er et godt virkemiddel. Og tro meg dette vil hjelpe!

Sett i gang og lykke til med innstrammingen:)

Del gjerne

tenaaringspappa

Lukk øynene og kjenne etter

Har du noen gang lukket dine øyne, og kjent etter hvordan går det egentlig med deg. Hvordan har du det akkurat nå. Det er noe vi bør bli flinkere til, det å kjenne etter sine egne følelser. Kjenner etter om alt er som det skal være, eller om det er noe som må jobbes mer med. I denne tiden vi nå går inn i, er det forventet mye stress, tankene løper løpsk hos enkelte, nettopp fordi det nærmer seg jul.

Det er av og til viktig å ta en break up, lukk øyne og kjenn etter….Nei ikke lukk de akkurat nå, for da kan du ikke lese resten. Og jeg tenker du nå er spent på resten, dermed bør du holde de åpne helt til du har lest dette innlegget ferdig.

Jeg er ikke noe flink til det, men skal gjøre det mer i tiden fremover, Du vil merke med en gang de lukkes at tankene setter i gang. Du bør tenke over hva som er dine verdier, er det noe du har dårlig samvittighet for, eller er alt bra. Det er få mennesker som surfer igjennom livet uten bugs. De fleste av oss har noe de bør bli bedre på. Forbedringspotensial er det hos de fleste.

Vi er nok dårlige på å se dette selv, så spør gjerne din venn, partner eller noen du omgås mye med. Spør de rett ut, er det noe jeg bør bli flinkere på.

Nå tenker du hva i alle dager er det han snakker om nå, men prøv selv så skal du se at tankene settes i sving:) Sitter her i skrivende stund, og nyter en kopp kaffe, skriver et innlegg som du forhåpentligvis synes er bra skrevet. Jeg har mange tanker i sving hele tiden, det kan jeg skrive under på. Jeg har mange jern i ilden, og trives med det.

Noe av det jeg tenker akkurat nå, er denne pandemien. Jeg er så lei hele den greia med smitte, alt det har ødelagt for mennesker. Hva vil skje de neste ukene. De fleste av oss er lei, vi har dette langt opp i halsen.

Det er smittetall som styrer mye av dette, og ja her kommer vi inn i bildet. Hvis vi fortsetter og er flinke så går dette over, men helt over det tror jeg neppe vil skje.

Vi må stå sammen, og bare kjempe videre. Vit at du ikke er alene om å være lei. De fleste av oss har som sagt fått mer enn nok. Vi vil ut av denne bobla!

Nå kan du snart lukke dine øyne og kjenne etter om alt er bra med deg. Trekk pusten dypt, og spør deg selv. Hvordan står det egentlig til. Ta en real sjekk:)

Ha en nydelig dag der ute.

tenaaringspappa

Sjekk dine testikler!

Det er mye som er flaut og spesielt for en mann er det mange ting vi overser i frykt for at det skal være pinlig og at vi rett og slett ikke skal klare å stå i en ubekvem situasjon. Kanskje i frykt for hvordan vi vil takle dette. Men er det noe som er viktig så er det nettopp det med å ha kontroll på sin egen kropp, og det er du som kjenner vi kropp best!

Det er viktig å sjekke seg, og er du i det minste tvil bør du oppsøke lege. Sjekk dine testikler daglig. Om du kan oppdage kuler her og der på et tidlig stadige så er det gode utsikter for at det skal gå fint, og at du kan komme deg igjennom en sykdom som f.eks kreft.

Vi menn er generelt dårlige på å oppsøke lege. Vi tyner det som regel i det lengste før vi omsider kontakter legen vår. Mange menn vet ikke engang hvem fastlegen er. De har ikke et forhold til de. Her har vi en lang vei å gå, men slett ikke umulig. Det er mange som oppdager kuler eller at kroppen er i ubalanse for sent til å klare å gjøre noe. Vi ønsker jo ikke å dø!

Dette gjelder selvsagt kvinner også, de bør sjekke bryster, livmorhals osv. For i en kvinnekropp kan det være svært vanskelig å finne både kuler, og at livmorhalsen ikke har det bra. Her kjenner jeg at jeg er på tynn is, da jeg ikke kan godt nok om det. Derfor er min helt klare oppfordring til alle og en hver. Sjekk deg!

Menn må lære mer om menns helse, de må ta den tlf til legen. Ta en blodprøve ekstra, det kan være med på at du får lov til å leve lengre, om vi skal sette det på spissen.

Min bror fikk kreft for noen år siden, han oppdaget det heldigvis tidlig, det var en kul i testikkel som ikke skulle være der. Han oppsøkte raskt lege, og ble sendt videre til sykehus, sjekk, fjernet og måtte igjennom en cellegift behandling. Det går fint med bror i dag. Lever som før med sin familie, og har det bra. Der og da når du får vite at du har kreft, så får du nok litt sjokk, panikk og angst på en gang. Du vet ikke hvordan dette går, om du i det hele tatt overlever eller hvordan kroppen reagerer. Han har ikke hatt noe tilbakefall !

Det er ikke alle det går bra med, venter du lenge kan dette spre seg rundt i kroppen, og da blir veien tilbake noe lengre. Det er derfor veldig viktig å sjekke deg. Kjenn etter, kjenn på din egen kropp og spesielt testikler.

Vær med å fremsnakke dette til venner, familie og andre du kjenner. Det skal ikke være slik at vi kvier oss for å gå til lege, eller snakke om dette med andre bekjente.

Ha en forrykende dag!

Del gjerne

tenaaringspappa

Slutt å være egoist!

Hello mandag! Der er du endelig, det er ny uke, nye muligheter, og den må jo bare nytes i sin helhet. For som jeg har sagt tidligere. Det må ALLTID en mandag til for at helgen kommer på ny. Uten deg hadde det jo ikke blitt noe helg:)

Vi nærmer oss jul med storm skritt. Det er ikke mer enn 5 helger igjen, så braker det løs med julefeiring i år igjen. Noe som kan sette kjepper i den feiringen er det velkjente ordet covid19. Vi har ikke akkurat så mye positivt og si om det ordet, men jeg tror heller ikke ordet kommer til å bli visket ut! Vi må leve med det, vi må leve med et virus som kan mutere, og ingen vet riktig helt hvilken vei det tar når det muteres.

Er du villig til å la det ødelegge julestemningen? Er du villig til å sitte alene i jula uten å kunne få besøk eller besøke noen andre? Jeg føler det er mange egoister som ferdes rundt der ute i samfunnet vårt pr nå. De tenker at de ikke kommer til å bli rammet av noe smitte. De kommer ikke til å bli syke. Hvordan kan du være så sikker på det!?!

Nå kan vi lese i medier at det er mange innlagte pasienter med smitte som er syke. Og det som kommer høyt opp i overskriftene er at det fleste av de innlagte nå er fullvaksinerte. Var det ikke det vi skulle unngå ved å ta vaksine? Er den i ferd med å gå ut av kroppen allerede, eller hva er det som skjer.

I Nederland er det lockdown, noe vi overhodet ikke kan ønske velkommen hit! Skjer det så vil mange ta det tungt, og næringen får store rift. Kanskje større en sist. Vi må håpe og tro at dette ikke skjer her i Norge, men dette er noe som stadig er under endring, og karantenereglene endres plutselig. Det er flere som nå er i utlandet, som kanskje må i karantene osv.

Smitten lever i aller høyeste grad, og slutt å vær egoist. Dette kan selvsagt ramme deg! Du kan være den som går rundt med smitten, og sprer den til andre. Er dette noe du synes er ok? Er det nå på tide og sette inn støtet. Vi må tenke oss om, og det viktigste av alt er å holde deg hjemme om du har symptomer. Vi må slutte å tenke at det bare er forkjølelse. For hva om du tenker det, går i butikken, ferdes rundt der ute og du får senere påvist at du har korona! Da har du rukket å smitte mange, og mange vil slite på grunn av deg!

Jeg ønsker meg en normal jul, en normal desember hvor vi kan ha det koselig, vi kan besøke hverandre og folk trenger ikke sitte alene. Da må vi alle sammen ha en felles forståelse av dette. Det er ingen lek, eller et spill. Dette er virkelighet, og bare du og jeg kan gjøre noe med det! Regjeringer er ute å rasler, og gir klar og tydelig beskjed om at hvis ikke tallene går ned så vil det komme nye strenge tiltak! Hva er det vi venter på…

Vi skal snu dette nå, men det krever en liten innsats av deg!

Ha en god mandag, og kjenn etter….er du frisk nok til å gå ut av huset i dag.

-tenaaringspappa-