Det rammer hardt de med svak økonomi

Det er fredag, en deilig helg står for tur og sommerværet er tilstede. Det er riktignok ikke hetebølge her hos oss lenger, noe som er helt greit kjenner jeg 🙂 Det å sove i varmen er sjelden god butikk. Det kan gjerne være varmt om dagen, og kaldt om natten. Nå har bølgen slått inn over innbyggerne i Nord-Norge, og de er de vel fortjent etter en lang periode med kalde gufs.

Nå om dagen er det veldig mange som er bekymret for sin egen økonomi. Boutgiftene har skutt i været, og veldig mange klarer ikke lenger å “sitte på” sine eiendommer og må selge. Jeg forstår godt deres bekymring. Det snakkes om kjøpekraft, og at den må dempes. De er nå greit nok, men de som rammes hardest er de som har lite fra før. De som har mye penger, merker ikke så mye til at rentene øker, matprisene øker, og at prisveksten totalt er skyhøy.

De handler jo uansett som aldri, før mens minstepensjonister, og andre lavtlønnede sliter med å få endene til å møtes. Sosialbudsjettet står og blinker rødt, og flere havner i en økonomisk uføre. Skal det være slik i et land som Norge, som har 15280720890408 NOK i fond pr i dag. Det er så mye penger at vi ikke kan forstå det helt

Det ble brukt mye penger under pandemi perioden, men de pengene er noe for lengst tilbake i potten. Det står så kjekt under denne følgende tekst “For deg og fremtidige generasjoner”. Jeg vet ikke helt om det er så troverdig at dette gjelder for oss. For det som nå skjer i Norge er ikke bra. Det er selvsagt flere årsaker til at prisene øker, men mye av dette kan og bør dempes. Bruk litt av denne potten da, slik at folk slipper å havne på gata!

Jeg får vondt av å tenke på alle de barna som ikke kan være med på alt, foreldre som sliter tungt, familier som må selge det huset de er så glad i osv. Det er ingen enkel sak å ha dårlig råd. Det vi ser er at forbrukslån og kredittkort øker. Med dette på kjøpet blir det jo helt krise. Det burde aldri vært lov med slike kreditter!

Jeg for min del nærmer meg ferie, og skal arbeide en uke til for jubelen slippes løs 🙂

Minner om at nå er det vanlige folks tur!

Med dette ønsker jeg deg en riktig god sommer og håper den blir slik du ønsker deg 

tenaaringspappa–  

Vi foreldre er pakkesel for barna

Det er sol, sommer og nydelig vær ute. Vi valfarter til strender, og for å komme seg nærmere sjø, og badestrender. I en hektisk hverdag, velger vi ofte en enkel løsning. Vi bærer rett og slett sekker og alt det som hører med, slik at barna kan slippe dette. Det er ren skjær fakta i mange familier. Men hvordan blir vi det? Er det fordi vi synes synd på barna? Er det fordi vi tror barna ikke orker å bære?

Er det ikke synd på oss foreldre som er full lastet fra topp til tå med sekker og bagasje. Om du legger  merke til barn som leveres i barnehage eller skole, så ser vi ofte at foreldre bærer sekken. Det er nok ofte fordi det er enklest. Vi har dårlig tid fra før, og må rett og slett få dette unna, og få de levert.

Er det for hektisk for oss foreldre om dagen? Gjør vi oss selv en tjeneste når vi bærer alt, eller blir barn mindre selvstendige av dette? Jeg gjør det selv, og det er helt greit for min del. Istedenfor å ta den kampen som evnt kan bli, så bare gjør jeg det. Nå er våre barn såpass store, men de ønsker jaggu at vi skal være pakkesel av og til for det er skal lette deres bæring.

Vi får høre, men kjære hvorfor kan ikke barna bære sekken sin selv til skolen. Når skal de begynne å lære seg det? Jeg synes det er helt greit å være litt pakkesel av og til jeg da, men ikke hver dag. Barn har godt av å ta sin del av dette, og bli selvstendige. Det har de bare godt av. Hva gjør du som oftest? Bærer du sekken for barnet ditt?

Når hele familien skal til badeland, så kommer gjerne foreldre fulle av ting, og det er så vidt de ser hvor de skal gå, mens barna løper av sted. Det er foreldres ansvar mener de nok. Bare prøv å glem det en gang i bilen, så skal du se hvem som raskt får skylden for at tingene ikke er med inn i svømmehallen 🙂

Pakkesel er kommet for å bli, og det er noe som vi ser igjen overalt, men la barna bære sin sekk selv så ofte som det går an. det handler om å ansvarliggjøre de. Det samme er det å pakke sekken sin for de skal f.eks overnatte hos en venn eller slik, da gjør vi foreldre det. Når skal de lære seg det da, å pakke selv…Det kommer av seg selv, før du aner det. Men klok av skade er det smart å starte med selvstendighets trening så tidlig som mulig. Det får du igjen for senere i livet. La barna selv være esel, og ta sitt eget stæsj

Nå skal vi fremdeles nyte det gode være, og sola. Pass på å lade batteriene godt nok, slik at du holder ut i varmen. Det er siste skoleuke her i Fredrikstad ihvertfall, før en deilig sommerferie står for tur.

Ha en knall og solfylt dag videre!

Prekæs

 

Tips til helgetur med tenåringer

Hællæ!

Det er snart skoleferie, og det kjennes faktisk på kropp og sjel til barna våre. Og den siste tiden som er igjen nå etter eksamen, er nesten bare tur og film dager. De kunne like godt tatt ferie, for det er lite fag som blir presentert. Er det litt sånn hos dere og?

Det som er viktig å tenke igjennom når man planlegger en helgetur eller en miniferie med tenåringer er et par vesentlige ting. Det kommer egentlig helt an på hva du og hvor du tenker å dra. For skal du på telttur, så er det ofte ikke internett dekning, eller dusjmuligheter og lignende.

Det er ikke det som nødvendigvis må være på plass heller. For det jeg tror barna våre husker best er det som er litt utenom det vanlige. Det som å dra på telttur, med kano, telt og hengekøye. Ta med rødsprit brenner eller noe til å koke mat på, og til kaffe. Så skal du se at dette er noe de vil sette stor pris på.

Det å dra til syden, er ok i seg selv men det er så vanlig, og mange gjør det. Det som skjer på de stedene er at det skal oppleves så mye på kort tid, og da blir det ofte mer stressende, enn en skogstur. Vi dro på kanotur i Vansjø, med telt og hengekøye. Og vi besøkte teltplassen på Nord Koster. Dette er turen som huskes best, og som de har mest minner fra. Det å varme opp vann, mat og diverse på gass, rødsprit eller andre muligheter er bare rekreasjon i seg selv.

Det er rett og slett magisk!

Sitter du og tenker at du gjerne skulle vært en tur ute med barna en helg. Finn frem telt, kjøp eller lån deg telt og kom deg til skogs. Du må heller ikke ha kano, du kan gå til plassen også vil jeg tro.

Det finnes mange små tjern du kan dra til, og er det samtidig et sted du kan bade, så er det bare bonus. Er det ferskvann, så er det bare til å ha med deg såpe, så kan du nå på sommeren vaske deg, dusje og det som må gjøres for å holde deg ren til en hver tid.

Du har helt sikkert tenkt på at du skal gjøre noe en dag, ikke tenk for lenge da blir det sjelden noe av. Pakk sekken i dag og dra til helgen 🙂

Nyt dagen, den er god akkurat som deg!

tenaaringspappa

En innholdsrik helg i vente!

Hei gode du!

Du vet aldri hva morgendagen bringer sier vi ofte, og det er jo ikke alltid at det er negativt ment. Det kan gå begge veier dette, men det kommer til å bli en innholdsrik helg.

I pinsa var vi på fjellet med bror og svigerinne, noe som var en knallfin tur. I dag reiser konemor på en ny hyttetur sammen med sin svigerinne. De har godt av å lade batteriene, og i tillegg er det veldig kjekt med stueforandring. Vi har ikke godt av å være kun innenfor husets fire vegger.

Linus som er vår yngste på snart 16 år, reiser i morgen med fly til Stavanger for å delta i ungdomsfestivalen der i regi av ungdom og fritid. Det kommer til å bli en herlig opplevelse, hvor de treffer andre ungdommer fra hele landet. Linus er styreleder i fritidsklubben han er aktiv i. Så han er engasjert der, og bruker mye av sin tid der. Dette er et bra tilbud til ungdom , slik at de ha et sted å dra til og ikke bare henge rundt i gatene eller sentrum.

Og ikke nok med det mine damer og herrer, for en tid tilbake gjorde vi en avtale om at to nevøer skal komme på besøk til Fredrikstad denne helgen. Dette er da to av barna til svigerinne Marianne. Dette for at de skal komme seg bort litt og tenke på seg selv. Det blir veldig koselig med besøk av gutta boys som er 8 og 9 år gamle. Det blir en innholdsrik og koselig helg.

Når vi gjorde denne avtalen, så tenkte vi alle at både Eline og Linus skulle være hjemme og bidra, men Linus er som sagt opptatt, og Eline starter opplæring på sin sommerjobb på Sykehuset i dag. Så det blir stas. Hun skal da jobbe lørdag og søndag 🙂

Det betyr jo at denne onkelen er alene med gutta boys i noen timer, men det går jo helt fint. Det er jo så greie å ha med å gjøre, og liv og røre skal vi klare å skape !

Som sagt har vi en herlig helg foran oss, og barn, kone og familien er godt spredd over hele landet. Så da krysser vi fingrene for godt vær, slik at vi kan finne på mye gøy

Vi seiler inn mot helgen sakte men sikkert, og det kan vi glede oss over 🙂

Ønsker deg en fin torsdag

tenaaringspappa