Har du vokst opp på denne måten….

 

Er det noen der ute som har vokst opp med HJEMMELAGET mat, ALDRI gått på SFO, syklet til skolen UTEN hjelm, spolt tilbake kasesettbånd med blyant, erfart at fjernkontroller var et ukjent fenomen, at butikkene ALLTID hadde stengt på søndag.

Mobil, bankkort og Facebook var IKKE oppfunnet enda så du lekte ute hele dagen, også med kniv og øks,
klatret i fjell uten tau og UTEN tilsyn av voksne. 

Da har du overlevd det de i dag kaller EKSTREMSPORT!

-Tenaaringspappa-

Foreldre må senke kravene sine

God dag kjære du 🙂 Har du det bra i dag, har du rukket og gjøre noe du har utsatt? Kanskje du akkurat nå sitter på en café og leser dette innlegget, eller sitter hjemme i go sofa´n. Det er ting du skal vite….Uansett så er du god nok akkurat som du er. Du trenger ikke streve etter å bli en annen. Vær deg selv, og vær trygg på at det er godt nok !

Vi foreldre har våre ambisjoner og krav til at våre barn skal oppnå suksess enten i en idrettsgren, på skolen eller på fritiden. Det er ikke alltid de oppnår det, og hvordan takler du det om barna ikke innfrir dine krav?

Det er ingen lett oppgave og være barn, hvor mange utfordringer står i kø hver eneste dag, og hverdagen er nokså hektisk som den er.

Vi foreldre har kanskje vært flinke i f.eks fotball, og da er det mange som nesten krever at barna blir fotball proff.

Barn er forskjellige og de får sine interesser etter hvert som de vokser og blir eldre. Tenker vi egentlig hva barna vil, og er det sånn at om de vil starte på noe du ikke kjenner til sier ja allikevel?

Jeg hører stadig om foreldre som presser barna sine til og gå på noe. De har ikke spesielt lyst, men foreldrene vil og da gjør de det for deres skyld, og for og tilfredsstille sine nærmeste.

Etter hvert som de vokser til, så vil de kanskje slutte med det de gjør, hvordan reagerer du?

Et barn må få lov til og være barn så lenge de ønsker det, og mange barn stresser ikke med og bli ungdom, bruke sminke, parfyme osv. Her er det viktig og “backe” de opp.

La de leke med dukker, bamser og være barn så lenge de ønsker. Det et ingenting og stresse med når det gjelder oppvekst.

Ønsker deg en strålende fin dag 🙂

tenaaringspappa

Mamma går fra å være en stor helt, til å bli ukul over natta!

Dette er litt rart å tenke over, og det kommer før du vet ordet av det. Du går å duller med barna i mange år, du kjører de hit og dit og legger alt til rette for at de skal få en god og trygg barndom. Alt i fra baby stadige, hvor du har de så nære, til å plutselig over natta, bli den kleine, ukule mammaen som egentlig bare vil klemme på sine små deigklumper!

Det starter allerede når barna ligger i mors mage, de hører deg synge, le og din stemme setter tidlig spor i en barns sjel. Enkelte får ikke nok tid med mor, og ser de knapt, men uansett så er du barnas store helt i mange mange år. Dette må du nyte til det fulle, for det kommer en tid der hvor barna faktisk ikke ønsker å bli dullet med. Du vil klemme de, de vil ikke klemme osv.

Du vil egentlig bare være en kul mamma, som til tider er på barnas stadige, men det blir bare så feil. Mamma vil ha en klem av deg, men det skjer ikke foran vennegjengen. Det vil i så fall bli det kleineste som skjer. For klemme det gjør man KUN hvis de må. Du ønsker egentlig bare å holde rundt det kjæreste du har, men det slår sjelden ut i noe godt. Du får bare den slengt i ansiktet……SÅNN nå holder det. Dette er noe du ikke helt kan se for deg i småbarns stadige. Da er dette så fjernt som det kan få blitt!

For oss pappaer så er det litt annerledes, det er ikke like kleint om du går ned på deres nivå. Vi kan gjøre mye galt i barns øyne før det oppleves som flaut. Hvorfor er det sånn´a ?

Hva er det vi gjør som er så annerledes sett i forhold til mammaer? Har du noe godt svar på det?

Uansett så vil vi bare det beste for barna våre, og får ikke gjort det godt nok. Dette er en fase i livet hvor alt bare er kleint, og de KUN vil ha penger av deg, Merk deg de legger raskt om stemmen, om de ringer deg for å spørre om penger. Da er du helt plutselig en stor helt som de ikke får nok av. Det er en tid det er sånn, før det blir et tettere bånd igjen når de nærmer seg myndighets alder.

Da blir det annerledes, og de trenger gode og dyrbare råd fra mamma. Det er viktige råd, som du kanskje har erfaring med osv. Har vi pappaer det enklere sett i denne sammenheng? Blir det ikke så flaut når pappa går ned på deres stadige, Jeg føler meg faktisk litt i overkant kul, og er overhode ikke voksen i mitt hodet. Det er kult å være litt barnslig, og jeg selv synes jeg er utrolig kul. Noe ikke barna alltid synes.

Et godt eksempel på det, er når jeg sier Yo….Da svarer Linus….Pappa det er ingen som sier det lenger. Det er gammeldags! Hehe jeg plukker ofte opp ord og uttrykk fra våre flotte deigklumper, men det faller ikke alltid i smak hos deg, når jeg prøver å være like kul!

Jaja vi får være som vi er, og vi er kule vi foreldre akkurat som vi er. Ingen tvil om det!

Til dere mammaer, dere er viktig for barna, og uten dere hadde det ikke vært noen barn😊😊

Ha en knallfin dag videre

tenaaringspappa

 

Det er sunt å være curlingforeldre

Hei og hopp alle i hopa! Det er langfredag, og denne dagen blir laaaaang😀 Det er ikke sikkert den har flere timer enn andre dager! Uansett så er det fredag og vi nyter påskefri🐥

Våren er allerede godt i gang, og flere og flere ungdommer er å se ute i gatene. Det og være sosiale med venner og henge ute mdd gutta det er noe som er kult. Jeg ønsker å trekke frem et par ting vi foreldre må være obs på, da det er nå vi må ha litt kontroll på hva som skjer der ute i den store ungdomsverden. Vi må ikke bare la dette gå for lut og kaldt vann som det heter. Du kan aldri være helt sikker på hva din ungdom gjør rundt neste husvegg…

Det å være en curling foreldre er sunt mener jeg. På denne måten vil du få en god oversikt over hvem dine barn er sammen med, hvor de er samlet, hvordan det ser ut når de er på besøk hos venner osv. Det å kjøre og hente er noe vi bør gjøre så ofte som mulig. Og tilby deg gjerne å kjøre hjem venner også.

Snakk med andre foreldre når det er bursdager, fest eller lignende når dagene blir mer normale igjen. Det å kunne samkjøre er en god ting. Jeg heier på alle curlingforeldre, og synes det er viktig for tryggheten. Barna skal kunne ringe oss om det er noe, uten at vi blåser ut vår sinne om de har gjort noe galt eller lignende.

Vi alle kjenner noen som alltid må ta buss, eller blir ofte overlatt til seg selv. Det å være selvstendig er veldig bra, og absolutt en nødvendighet å lære det også, men når det gjelder selskap, fest og samlinger bør man kjøre og hente! Vi har alltid gjort dette, og foreldretakstameteret går i været noen ganger for å si det sånn, med det er vært investeringen!

Vi har mange ganger hentet i de sene nattetimer, nettopp for punkt 1 at barnet vårt skal komme trygt hjem, og punkt 2 sjansen for å bli utsatt for noe kriminelt er mindre om vi henter.

Vi må stå opp for de små som vi har satt til verden, og vær gjerne uenig om du er det, så tar vi gjerne den diskusjonen 🙂

Nyt påsken videre🐣

tenaaringspappa

Vi fant en levende påskekylling

Det er skjærtorsdag og vi har en tradisjon med å lete etter påskeegg. Det har vi ofte gjort på et fjell her i nærheten som heter påskefjellet. Svigerinna kler seg opp i påskekylling drakt og ikler seg rollen som gledes spreder. Det startet med for noen år siden, hvor vi skulle gjemme påske eggene og barna kunne lete etter disse. Nå er det 8.året på rad hvor hun står det, og vinker til bilister som tuter og vinker, og kjører sakte forbi. Det er stor stas for både voksne og barn som ferdes forbi der.

For våre barn derimot, er dette KLEINT! De synes dette er flaut og skulle gjerne vært foruten 🙂 De leter etter egg og drar så raskt de kan avgårde derifra.

Det er hyggelig med tradisjoner, og det synes barna også er stas. Vi har vært sammen ved påsketider i mange år.

Været har ikke vært helt topp i dag, men vi slapp unna det verste. Snø og regn om hverandre. Er jo så typisk, for i går var det digg vær med sol og i morgen blir det knallvær igjen.

Det er digg med litt påskefrii, og det er slett ikke så verst med hjemmepåske. Har du noen tradisjoner som du holder i påsken? Det er koselig å samle familien.

Litt av greia med påske egg på skjærtorsdag, er at de kan kose seg med dette igjennom hele påsken. Når vi selv var yngre, fikk vi påske egg på påskeaften. Det var min tradisjon, men det er mange måter å gjøre dette på. Og du har nok helt sikkert din egen tradisjon. Det er lykke med tradisjoner, og de må vedlikeholdes.

Ha en finfin dag videre

tenaaringspappa

Skjerp deg, dere foreldre er ansvarlige!

Det er på tide og stramme oss opp som foreldre! Det er så mange barn/ungdommer der ute som blir mer og mer uspiselig. Hvorfor i all verden er det slik, og hvor gikk det galt? Her er det mange spørsmål som ikke er lett å svare på, men jeg tro jeg har nøkkelen til noe av dette. Først og fremst er vi foreldrene dems! Det er vi som skal være gode rollemodeller og stå i de tunge stormene som kan oppstå. Det er mange barn som ikke har hatt de grenser og lærdommen de burde hatt fra de var små. Barn vet ikke skille på rett eller galt i tidlig alder, og det er noe de trenger å lære seg. Være medmenneskelig, være høflig og ikke minst være takknemlig. Ha respekt er en stor og viktig del av livet deres. Lære seg dette tidlig er super viktig.

Bare se rundt deg når du f.eks er på et kjøpesenter. Legg merke til hvordan barn/ungdommer oppfører seg. Så får du raskt et innblikk i hva jeg snakker om. Det verste med dette er at du ser voksne foreldre som er ute, de oppfører seg jo likedan! Da er det ikke rart etterkommerne blir ufine eller uspiselige. Nå er det på tide å rette seg opp, og ta grep. Ellers går dette helt galt på et tidlig stadige. Det kan være barn som er på besøk hos dine barn, og er rett og slett ufine mot din pode. De kan stjele og ha lite respekt for hverandre. Når barna kommer hjem til deg med en ny ting etter å ha være ute på besøk, og sier de har fått denne. Så kan det stemme, men ikke ta dette for god fisk og tenk at alt stemmer. For poden kan være utspekulert. Det å være f.eks 8 år og gå rundt som er en diva, er jo helt på trynet spør du meg. De skal være barn. Skal ikke trenge å tenke de baner i det hele tatt.

 

Når du ser en pode som du tenker kunne oppført seg bedre, så kommer dette ofte hjemmefra. De lærer seg dette raskt om dere voksne snakker til hverandre på en “stram” måte eller lignende. Du må alltid tenke igjennom hvordan du oppfører deg, selv i heimen. Hvor kommer dette til å ende om vi ikke tar grep!! Her må vi kunne kreve full skjerpings fra de det gjelder. Det må få konsekvenser om du merker slik oppførsel, og tenk ikke at husarrest er det rette! Det er nok det de vil oppnå, for da kan de sitte stille foran mobilen, det er livet til flere. Husarrest er vel gammeldags! De burde heller fått utearrest:)

 

Det skal nevnes at det er jo ikke slik i alle hjem der ute. Det er mange supre foreldre som bryr seg og er en voksen rollemodell. Det er så viktig. Vi er forskjellige, og det skal vi fortsette være. Jeg tror det rett og slett er mange som ikke ønsker å stå i de tunge stormene, nettopp fordi de får vondt av barna, de blir lei seg og da gir vi lettere etter. Bare glem den tanken, for det vet jo barna. De vet veldig godt at om de maser noe hardere så får de ofte ønsket sitt igjennom. Det er mange ganger slik. Noen poder der ute er mer krevende, og trenger ennå tettere oppfølging. Ikke bare la dette skure og gå for å få mest mulig ro i heimen, hvem er tjent med dette i det lange løp?

 

Om du står fast eller ikke vet hva du skal gjøre, finnes det flere muligheter til bistand eller hjelp. Du kan oppsøke mange steder som står klare til å gi råd om det måtte trenge. Barn bør få lov til å være barn lengst mulig, og ikke trenge å tenke på ungdoms stadige før de blir tenåringer. Jeg et at mange foreldre tenker at når barn er ute får de barnefri og kan senke skuldrene noe. Du har selv valgt å lage disse barna og her ligger ansvaret på deg. Vis deg som en god rollemodell, og vær en god foreldre for det er ingen som ønsker udregelige poder.

 

De kan raskt ende som mobbere, og de vet de får støtte av sine foreldre om noen skulle skje. Kanskje det er din pode som er en mobber, da må det gjøres noe med og få konsekvenser. Tenk igjennom hvordan dere har det og ta grep om noe skurrer.

Ha en nydelig dag videre

tenaaringspappa