Hormoner i full blomst

Og vipps, så er det onsdag. Hold deg fast for dette går virkelig unna! Det gjør da ingenting, for vi nærmer oss stadig vekk helgen. Og hver dag er en fest synes jeg, det er så mye spennende som skjer til en hver tid og vi må jo bare nyte dette 🙂

Du som har tenåring i hus, merker nok at det er mye hormoner i sving hver eneste dag. Noen dager er det ekstra mye, og det bruser over til tider. Det er ikke alle som klarer å styre dette på egenhånd, og må rett og slett ha hjelp til å få kontroll. Det er her vi foreldre kommer inn. Vi må være klare og tydelige på hva vi gjør til en hver tid. Og er vi usikre, så kan barna våre fort bli usikre og. De må stole på seg selv, og vi må hjelpe de til å trygge deres avgjørelser.

Et supertips er og prate mye om ulike ting, ufarliggjøre mange ting som igjen gjør at de slipper å bekymre seg ekstra, og er det noe vi alle mennesker bør bli flinkere til å gjøre. Så er det å ikke tenke på ting vi ikke får gjort så mye med. Det er mange ting som dukker opp foran våre føtter hver eneste dag, og mange gnager ekstra på dette. Det er mange tanker vi bare kan legge bort. Dette vil gjøre hverdagen vår enklere.

Ungdom og pubertet er et stort tema, og har du egentlig satt deg inn i hva det innebærer og være i pubertet? Det er ikke alle foreldre som er like flinke til det, og mange foreldre tviholder litt igjen på at barna så små osv. Det du skal vite og være klar over er at barna ofte er smartere enn oss foreldre. De tilegner seg kunnskap raskt via mobil, internett osv. Det er superdyktige på å google noe, om de står fast. Det er faktisk ikke så mye de ikke får til om de bare legger godviljen til 🙂

Hormoner er ikke alltid lett å takle, du kan ha et barn som er snill som et lam, og dere sitter og prater og har en god tone. Plutselig helt ut av det blå, kan poden bjeffe og du føler egentlig bare at du der og da er i en løvemunn! Du blir sjokkert, og vet kanskje ikke helt hvordan du skal takle dette. Mange foreldre reagerer med sinne, for det er en naturlig reaksjon for veldig mange.

Tenåringer kan plutselig ende med å gråte, uten at de helt vet hvorfor. Det er nok bare helt normalt, og de trenger derfor noen gode voksenmennesker som kan være der. Det er ikke de har så lyst til å prate, men da har de i hvert fall en mulighet.

Det kan av og til virke som voksne mennesker også har en del hormoner til overs, som de ikke helt vet hvordan de skal takle. Det er vanskelig for både store og små, men ungdom er jo i ferd med å finne seg selv, og sin identitet. Det er ikke alltid like enkelt å finne de svarene man jakter på.

Du skal vite at du er ikke alene om å ha det litt trøblete i perioder, det er helt normalt. Og i enden av dette blir det bra så hold ut!

Ønsker deg en finfin dag

tenaaringspappa

Noen gruer seg, andre gleder seg

Hei alle i hopa!

Håper du har det bra, og har hatt en fin fin sommer. I disse dager starter alvoret opp igjen for svært mange. Det er skolestart for store og små. Og da er det ekstra mange som helt sikkert har sommerfugler i magen. Mange gruer seg, mens andre gleder seg og har kanskje allerede fått utdelt en oransje skolesekk. Det er symbolet på en 1.klassing 🙂

Nå er det viktig å tenke seg litt ekstra om når vi trer inn i et nytt skoleår. Hva ønsker vi å få ut av skoleåret, og hvilen type elev ønsker jeg å være. Det finnes mange flotte elever som trives godt på skolen, mens andre er ikke så fornøyd med at noen i det hele tatt skal trives noe sted. De må bare ødelegge dette på en eller annen måte.

Da er det ofte mobbing som står høyt i kurs hos de elevene. Det og mobbe andre er det glede for noen, men hvorfor mobber de? Er de misunnelige, er de sjalu, eller er de rett og slett bare ute etter og ha makt. For da er de inne på et spill som er sårt og vanskelig. Det kan være at de egentlig har det veldig tungt med seg selv, de har kanskje dårlig selvbilde osv. Da finner en slags makt i og mobbe andre.

Dette må vi bare få knekt en gang for alle. Dette er noe som har vært snakket om i årevis. Siden jeg gikk på barneskole, og lange langt tilbake i tid. Og er det noe bedring vi har sett så langt? Svaret er helt enkelt nei, det er ingen bedring ei heller en forverring. Det er trist, for dette er noe som har koste mye ressursbruk.

En helt annen ting er at det må handles inn, mange trenger ny skolesekk, nytt penal, nye skoleklær til første skoledag og i det hele tatt alt de trenger må kjøpes inn før skolestart. De fleste elever er sånn passe fornøyde med 9 ukers sommerferie og er klare for å ta fatt på nytt skoleår. Jeg får nesten sommerfugler selv når jeg tenker over det.

Og som regel den første dagen henger mange elever over pulten, for de har kanskje lagt seg langt over midnatt og sovet langt ut på dagen. Til å plutselig starte skolen 08.00!

Jeg husker godt vi forsøkte å trappe delvis ned de siste dagene før skolestart, men det er bare tull. For de kommer fort nok inn i det, og hva skal du stå opp til den siste uka når det fremdeles er ferie. Nei start rett på, er mitt beste tips. Da går den første dagen helt fint, og barna er trøtte på kvelden etter nye inntrykk, da sovner de forhåpentligvis tidligere på kvelden, og vipps på dag 2 så er de tidligere oppe.

Det er ikke sånn for alle, men for oss fungerer dette veldig bra. Det er barna også godt fornøyde med.

God skolestart og ta litt ekstra godt vare på hverandre!

tenaaringspappa

Ja hva skal man si……

Hepp Hepp!

Torsdag “harre” blitt, og vi har stø kurs inn mot helgen. Det er alltid en deilig følelse når man får den gode helgefølelsen en fredag i det du går hjem fra skole eller jobb. Eller rett og slett bare er hjemme og ser frem til helgen. Det er godt med et avbrekk fra hverdagen, og mange av oss har det svært hektisk hele uka. Jeg har sagt det tidligere, men sier det igjen…..Uka består av bare mandager og fredager….Føler du det litt sånn og ?

Juli måned har vært en dårlig sommermåned, og august pleier å være fin rundt skolestart. Da er det som oftest sol og grei temperatur. Juni var jo helt nydelig, men tropenetter og 30 grader. Det er lite som minner om tropenatt når man ser ut av vinduet her i sør/øst/vest. I Nord-Norge derimot, er det knallvær! Det er de vel undt, for når vi hadde en god juni måned her i sør, gikk de rundt med lue og votter i Nord!

Men hvorfor er juli så dårlig? Det trenger ikke være 30 grader, men opphold og sol er et sterkt ønske for de fleste. Men vi ser trenden de siste årene. Det er ofte fint i juni, dårlig i juli, og greit i august. Det er nesten så jeg tenker vi forskyver det hele. Skoleslutt i mai, fellesferie i juni, og skolestart i juli. Det hadde jo vært noe. Hvorfor kan vi ikke det´a ?

Det som er klinkende klart, er i hvert fall det at været, får vi dessverre ikke gjort noe med 🙂 Vi må bare ta i mot det som kommer, og apropo det som kommer, så synes jeg det er trist å se bilder fra de flomrammede, som mister hus, veier, livsverket sitt. Men kjære værgud, du har drysset regn over oss i lang tid nå, vi har fått nok nå. Det er ikke plass til mer vann, vi har fått nok. Du kan trygt si at den tørken du ga oss i juni, den er overhodet ikke her i dag!

Nok prat om været, vi får gjøre det beste ut av det og ta godt vare på hverandre 🙂

Til helgen skal vi på båttur, og overnatte i telt, noe som blir koselig. Vi er 14 personer som skal av gårde

Men du, lag deg en fin torsdag og så blir ikke dagen så aller verst 🙂

tenaaringspappa