Gladmelding til deg som sliter i mørketiden

Hei gode du!

Høsten er lang, vinteren kommer like brått på for veldig mange og mørketiden føles uendelig lang…Nå finnes det en gladnyhet!

Mørketiden føles til tider uendelig lang. Det kan gå flere dager før vi ser sola, og for enkelte steder i vårt rike land, er du heldig om du ser sola i noen få minutter i løpet av en dag. Mørketiden er tung for mange. Det er tiden for tunge depresjoner, og folk legges inn for de klarer ikke å komme seg over dette på egen hånd. Sommeren er så deilig som den er, med lyse dager til langt på kveld og vi får ladet opp med deilig sol så ofte som vi kan.

Nå er det slutt på fortvilelsen, og vi kan se fremover mot en lysere hverdag. I dag snur sola, det vil merkes sakte men sikkert, men det vil ta litt tid. Vintersolverv er det mange som ser frem i mot! Det er et lyspunkt vi kan strekke oss etter, det er nok mørke stunder som det er for tiden.

Vi gleder oss til lysere tider:)

tenaaringspappa

Slik kan du enkelt lage god fuglemat

I disse tider av året fråtser vi i mat, fryseren fylles opp og vi går mange dager i vente med mat i alle kriker og kroker. Nå er det ikke alle som får til dette, og våre små fugler kan fort slite med å finne nok mat. Det med snø er deres verste fiende, og da er det kjekt å ha oss mennesker der, som kan fore de.

Du har kanskje kjøpt inn litt for mye matfett eller lignende, men det bør jo brukes opp før eller siden. Det klarer du ved å følge dette gode tipset.

Matfett kan du fint bruke til dette,  det er mange fugler der ute som sliter med å finne seg mat om vinteren. Her kan vi hjelpe de litt på vei ved å lage kokosnøtter til de med solsikkefrø og matfett.  Noe som gjør at de får i seg en del fett, slik at de kan overvintre osv..nå er ikke jeg noe fugle ekspert. Men vi har gjort dette i flere år med suksess. Solsikke frø eller annet frø du pleier å bruke.

Gjør følgende

Bor et stort hull på siden av en kokosnøtt

Tøm ut kokosmelken

Ta et lite bor, bor hull i toppen og sett i en liten krok

Fyll den deretter med solsikkefrø helt full

Hell over smeltet flott matfett til fullt

Sett den kjølig til det hele stivner 

Nå gjenstår det bare å henge den ut, og gjøre fuglene glade. Dette setter de stor pris på!

Om du lurer på noe er det bare å ta kontakt

Ha en optimal og nydelig førjulstid

Del gjerne

tenaaringspappa

Tips til deg som overspiser i jula

Vi er inne i en periode av året hvor det skal fråtses i mat, godis og noe godt i glasset. Det er mange som har gode tradisjoner rundt dette. Det skal handles så mye mat at vi har til langt ut på nyåret. Jeg er overbevist om at det er mange mennesker som har mat helt til påske i fryseren, som opprinnelig var kjøpt inn til jul og nyttårshelgen. Så skal det bakes, der er det mange som spiser julekaker til langt ut i februar. Et hav av tradisjoner som vi mennesker har vendt oss til.

Det er vondt å overspise, og du vet den følelsen når du har spist litt mye og må bare løsne på bukseknappen. For det er rett før den spretter opp av seg selv. Det er ingen god følelse. Og i jula skal vi kose oss litt ekstra. Det er lov, og ta seg en pepperkake ekstra gjør ingenting.

Det handler om å ha med seg hodet til en hver tid, og mange sier at du blir hva du spiser. Det er noe i det. Jeg har spist stort det det jeg ønsker i mange år og har ofte spist for mye. Det er overhodet ingen god følelse, men nå er det et helt annet liv. Det er som natt og dag. Jeg føler meg i god form, og har ingen smerter i mage eller lignende. Det blir ofte slik i en setting hvor du overspiser at du føler deg for det første hel elendig, så får du dårlig samvittighet, i tillegg legger kiloene seg på der du ikke vil ha de.

Det sier seg selv om du kun spiser alt du vil uten å bevege deg en eneste meter, så blir det et dårlig regnestykke. Du vil ikke klare å få det stykket til å gå opp. Det å gå seg en daglig tur gjør mye både til sinns, og med kroppen. Og jeg er hele tiden opptatt at å kunne spise det jeg ønsker, men i mindre skala. Det å spise små mengder av det du ønsker, gjør at du kan ha det bra med deg selv, og du trenger ikke ta store grep til hverdag og helg.

Det er mange som tar store grep og setter en dato for slanking. Startskuddet går og du går fra og spise hamburger til tørt knekkebrød over natten, da ber du om trøbbel. Og du vil sjelden lykkes med dette! Føl deg klar for det, start pent, så garanterer jeg deg at resten kommer av seg selv. Start gjerne med noen gåturer, så er det jo dumt å gå rett hjem etter en gåtur og dytte innpå en 200 gr sjokoladeplate. Du vil raskt føle en mestring.

Når du har gått noen dager, det trenger ikke være kjempe lengder på flere kilometer. Start i det små. Og når du har gått noen dager som sagt så vil du etterhvert kjenne at du ikke har lyst til å “ødelegge” dette med samme, og du begynner å spise litt sunnere. Og det viktigste av alt….spis mindre av alt. Er du vant med 2 lomper med taco på fredag, reduser til 1 lompe. Det er innenfor. Er du vant med 2 rundstykker i helgen….reduser til 1, og spis den sakte. Du vil her føle at du spiser mye, men sannheten er at du spiser mindre, men bruker mer tid på maten.

I jula er det mange fridager, spis og kos deg men i små mengder, og det er lov, så lenge du vet formelen for å komme seg tilbake på “vinnersporet” . Unn deg litt ekstra kos i denne tiden, så kommer januar, og da trenger man ikke store nyttårsforsetter. De sprekker ofte 3.uka, for du vet du har ofte igjen en del mat, kos og snacks etter høytiden. Og det er dumt å kaste mat.

Jeg hjelper deg gjerne inn på “vinnersporet” ! Bare ta kontakt.

Ha en nydelig dag, og husk du er god nok akkurat som du er 🙂

Tenaaringspappa

Verdens beste risboller

Nå skal vi snart lage de beste risbollene som finnes og det er veldig lettvint. Her under får du oppskriften på disse. Mange bruker sukker, men det finnes andre alternativer til sukker som gjør at du ikke får en knaselyd når du spiser disse:)

Hemmeligheten er å lage en god eggedosis i bunn.

Det du trenger er

4 egg, 5 hvis de er små

1 pk melis

1 pk delfia fett

200 g kokesjolade(dronning)

Puffet ris ca 3/4 av posen (eget ønske)

Muffins former er også greit å ha:)

 

Pisk egg og melis til eggedosis. 10 min

Smelt delfia fett og sjokolade i en kjele

Ha dette i eggedosisen, og tilsett puffet ris.

Rør sammen til du har en fin konsistens.

Sett utover muffinsformer på et fat, og bruk 2 spiseskjeer til å fordele godsakene i former. Sett til avkjøling en stund, og nå er det bare til å glede seg til de er ferdig avkjølt. Spis og kos deg

Gi gjerne en tilbakemelding 🙂

Gled deg til resultatet !

Ha dn fin adventstid

tenaaringspappa

 

 

Viktig å lære barna takknemlighet

Vi går inn i en tid hvor det gis mange gaver, det er pakke kalender, advent kalender, og til syvende og sist julegaver så det holder. I mange hjem er det ofte en haug med gaver som skal deles ut, og barna mister helt oversikten over hvem som har gitt hva. Barna blir stive i øynene, og blir helt paniske. De får ikke åpnet den neste gaven raskt nok. Er det slik vi ønsker å ha det? Jeg tenker vi foreldre er nødt for å gjøre en jobb innenfor dette feltet.

Det å viste takknemlighet er ikke noe som kommer av seg selv. Det må læres, vi foreldre må fore de små barna våre med takknemlighet. Om de får noe som kanskje ikke er topp 10, så er det noen som har brukt tid på å kjøpe dette, de har brukt penger og gledet seg til å gi denne gaven.

Mange barn viser en likegyldighet over gaver de får. Og viser det kanskje tydelig. Det mange foreldre gjør er å gi det bensin på bålet som det heter. De forer opp under og sier kanskje at dette ikke var noe bra osv. Og at de heller kan dra ut å kjøpe noe annet. Er det en riktig måte å gjøre dette på. Nei mener jeg. Skal vi foreldre alltid stå på pletten og “fange” de opp hele tiden vil oppdragelsen skli ut i en dårlig tenåringsperiode.

I denne tiden vi nå går inn, er det mye å glede seg til på mange måter, og vi må ta godt vare på den tiden vi har:) Denne dagen vil vi aldri få igjen!

Det henges opp sjokoladekalender, pakkekalender og andre kalendere. Det er noe spesielt med starten av desember. Det er en tid barna ser frem i mot, og den spenningen er stor stas. Det kribler i hele mage regionen for å si det på en god måte 🙂

Ha en rolig og avslappet dag

Tenaaringspappa