Tips til tenåringsforeldre

Vi mennesker er ulike, vi foreldre er ulike, og tenåringer i seg selv er nokså ulike fra hverandre. Det er klart at mange kan ha likhets trekk, derfor er det vanskelig å lage en fasit til foreldre. Det å ha en “kjøreplan” i bunnen her kan være greit for deg. Det vil gi deg en liten pekepinn samt noen gode tips på veien. Vi er mange foreldre som mener mye forskjellig, men vi bør ha en ting til felles og det er at vi ønsker våre barn alt det beste. Vi ønsker en smidig og fin dag, og krangling det er noe vi prøver å unngå.

En tenåring er full av hormoner, og det skjer mye i kroppen som kan gi utfall på en eller annen måte. De er ungdommer som forsøker å finne seg en plass, og er på vei i full fart inn mot de voksne rekker, samtidig som mange forsøker å holde seg igjen som barn. Jeg for min del synes det er flott at de er barn som lenge som mulig, de trenger ikke jage etter det å være eldre enn de er. Noen er sene i utviklingen, mens andre er ferdig utviklet i ung alder.

Som foreldre støtter vi de uansett hvilken vei de tar. Om de skifter kjønn, er homofil eller tar andre grep som trenger støtte. Det å ha en god og trygg grobunn er viktig for at tenåringslivet skal bli så bra som mulig. Det er mange valg de står i hver eneste dag, og de trenger gode råd fra oss foreldre. Det er mange ungdommer som viser tydelig at de ikke ønsker så mange råd fra oss voksne, men tro meg det de gjør egentlig det. Her er det viktig å trå noe varsomt. Det å tro at vi er mye bedre enn de osv, er bare å legge vekk.

Det å tenke at våre ungdommer skal oppdras slik som vi ble, er ingen god tanke. For det første er vi ikke lenger i 1970, men i 2022. Det er mye som har forandret seg, og det gjelder å følge med i utviklingen. Det er mange foreldre jeg hører si…..Sånn var det ikke da vi var små…bla bla bla, det er nok helt korrekt, det var en tid uten mobiltelefon for mange, og tiden har forandret seg. Det må vi bare akseptere!

  • Vær tydelig på at det er lov å feile
  • Ikke bli sur om de feiler
  • Bry deg, og vær der når det er behov
  • Møter du barna dine med å bli sur om de har gjort noe feil, vil de droppe å fortelle deg noe neste gang
  • De trenger space fra oss
  • Hold dere på avstand, men samtidig vær close nok
  • Det er godt å ha en skulder å hvile seg på
  • Ikke tenk at barna er eldre enn de er

Jeg hører ofte foreldre si at nå som barna er så store, og klarer seg selv så går hverdagen mer på skinner for alle. Det er ikke sikkert de er “der” selv om alderen sier noe helt annet. Barna er på forskjellige stadige, og alle kan ikke tas med i samme kam:)

En ungdom står i et valg allerede når de står opp, hva skal de ha på seg. Hvordan skal de ha håret, hvordan skal de sminke seg osv. Det er valg som må tas, for tiden stopper ikke. De må rekke skole, innimellom her må de avtale hvor og når de skal møte vennene sine. Vi ser daglig mange elever løpe til bussen, de rekker den så vidt. For de må bare noe, eller har glemt noe. Forsøk å bidra til å gi de et godt system som fungerer.

Har du gitt de en god oppvekst fra bunnen av, så vil tenårene gå veldig fint. Da vil de blir enklere for dere alle. Det er lov å blåse ut for oss foreldre og. Vi er bare mennesker:) Det å ha et godt bånd til de, gjør alt så mye enklere. Ikke la de går der og surre med sitt uten at du vet hva som foregår osv.

Ha en utmerket dag!

tenaaringspappa

Hjelp, lokalet er dobbeltbooket !

Vi har surfet igjennom uka og allerede kommet oss til fredag! Det går unna, så her er det bare til å holde seg fast i svingene med hjulene spinner i vei 🙂

Linus er konfirmant og i morgen er den store dagen. Denne dagen har han ventet lenge på, og jeg husker godt selv fra den dage jeg var konfirmant. Du gleder deg, du gruer deg, du er spent og hva kan egentlig gå galt.

Vi har booket et lokalet som innehar alt i fra lokale, mat, drikke etc. Det er veldig kjekt og ha alt samlet på et sted og vi kan komme som gjester vi og. Vi kan senke skuldrene og bare nyte dagen sammen med alle de fine gjestene som kommer.

Tidligere denne uka fikk jeg en tlf fra utleier som sier at vi lokalet vi har booket er dobbeltbooket…Der og sa settes kaffen i halsen, jeg kjenner panikken kommer fra 0-100 på 1 sekund. Og mange tanker renner igjennom hodet. Hva i H…..gjør vi nå?!?

I neste sekund sier han at han har jobba, undersøkt og stått på for å finne et annet lokale til oss, og tro det eller ei det løste de greit. Og ja det er faktisk deres ansvar. Han har et lokalet til som sto tomt. Det er med sjøutsikt, fin uteplass og er egentlig en mye finere plass enn først booket.

Nå kan vi igjen senke roen seg i den grad det går, dagen før dagen. Hva mer kan gå galt nå? Ja men slik tror jeg vi vil tenke og føle helt til det er over selv om alt annet er klart. Vi føler vi har full kontroll på morgendagen, og gleder oss med Linus.

Det ligger an til å bli en fantastisk dag 🙂

Ønsker deg en finfin fredag!

Prekæs

Hvorfor dropper du foreldremøter?!

Hello! Torsdagen har så vidt startet, men er det noe som er godt i gang, og faktisk over for veldig mange. Det er foreldremøter!

Hvert år, og som regel 2 ganger i året er det foreldremøter på skolen. Dette er møtes som holdes for at vi foreldre skal få informasjon om lærere, skolen, fravær, og annet som er vesentlig for skolegangen til våre barn. Veldig mange foreldre setter av tid i kalenderen og tar seg en tur, MEN en stor brøkdel av foreldre gir rett og slett F…..i hele møtet og velger og ikke gå dit.

Hvorfor dropper du foreldremøte?

Det du viser er at du egentlig ikke bryr deg så mye om skolegangen til ditt barn, er det første som slår meg! Det finnes ikke så mange andre grunner til at du dropper det? Mange har ikke tid grunnet jobb eller andre ting som oppstår, men det er ikke de som er tema her. Det er altfor mange foreldre som ikke bryr seg.

Jeg vet også nøkkelen til uteblivelsen…..Det skal velges klassekontakt! Det er mange som rett og slett ikke kommer på møtet, fordi det skal velges hvem som skal være et bindeledd mellom klassen og foreldregruppa. Det er ikke store jobben, du må riktignok delta på noen få møter i FAU. Men det er bare positivt rundet dette, for du får en god innsikt i hva som skjer i og rundt skolen. Hva det jobbes med, og hva som skal skje det inneværende året. Du får rett og slett en stor mulighet til å påvirke skolehverdagen til barnet ditt.

Så kommer det, helt på slutten av møtet….”Ja nå har vi kommet til siste punkt i møtet, det skal velges klassekontakt” I sekundet hvor disse ordene blir sagt, blir det helt stille i rommet. Du kunne hørt en synål falle gulvet…..Foreldrene får plutselig en trang til å sjekke skolissene sine….Vi går ut sier lærerne så kan dere bli enige om hvem som blir årets FAU representant….Det blir helt stille, alle sitter krokbøyde ned i gulvet og tenker bare….Kan ikke en bare si at de tar det!

Noen må jo bare velges, og det ender som regel med at de samme foreldrene tar gjenvalg år etter år, og det er jo ikke riktig når det ofte er 40-45 foreldre i en klasse

I det noen sier at de kan påta seg denne rollen, puster alle andre foreldre lettet ut. De som har holdt pusten i 10 minutter 🙂

Foreldre må stramme seg litt opp, de har selv laget barna, og i det momentet de “plopper” ut, så starter ansvaret ditt. Oppfølging hele veien frem til de er selvstendige og klarer seg selv.

Jeg valgte meg selv som FAU representant i 10 B, og ser frem til å se hva som blir gjort rundt klassen, skolen og i foreldre gruppa. Det er også en del sosialt ved denne rollen.

Jeg tror dette er noe som går igjen i andre ting også som idrettslag etc, hvor foreldre heller prioriterer å dra på hytta si enn å dra på cup f.eks. Vi må ikke alltid sette oss først i rekken, men prioritere og følge opp barna våre på en god måte. Det er faktisk viktig å være med på den treningskampen, selv om du heller gjerne skulle vært på hytta.

Nyt dagen som den er, og lag deg en finfin torsdag

tenaaringspappa

Oppskriften på en god dag

Hei og god onsdag!

Ukene flyr, dagene går i ett, og timene føles som minutter….Dette er slik vi føler det i 2022. Mange mennesker har fulle timelister i arbeid, men kveldsskiftet i familielivet er også fullbooket. Det er rett og slett ikke nok timer! Det er mange aktiviteter for barn på dagtid, det trenes hver eneste uke, og når endelig helgen kommer. Da skal du slappe helt av tenker og og bare nyte. Så enkelt er det ikke for alle:)

Når helgen først kommer er det ofte stevner, kamper, og det starter sjelden senere enn kl 9 både lørdag og søndag… Hva er vel bedre enn å stå opp tidlig en søndags morgen! Det er ikke rart man synes dagene flyr i ett. Er du en småbarnsfamilie, og kanskje har 2-3 barn som hver seg er med på 2-3 aktiviteter, da der du om bråk! Da blir det lett fulle timelister på kveldstid, når du ser at mange av dine venner legge ut avslappende bilder fra en deilig skogstur eller med et glass med noe godt i….De suser rundt og bare koser seg, mens du selv kjører skytteltrafikk mellom aktiviteter, og har så vidt rukket og spise en wiener i lompe på høykant 🙂

Det er til tider svært kaotisk for oss foreldre, men hver dag er en slags restart for oss. I det klokka kimer på morgenkvisten kl 06.00 er en ny dag i gang. Du er egentlig litt sliten fra dagen før, men det passer ikke helt for du må bare opp og fungere. Er du flink til å ta deg en timeout, slik at du får deg litt egentid? Svært få mennesker er flinke til å prioritere seg selv, unne seg selv alene tid osv, for alle trenger det i blant. Gå seg en tur i skogen helt alene er så magisk, og kan anbefales på det sterkste!

Start dagen med å gå på badet, se deg selv i speilet og si til deg selv……God morgen, gi deg selv et smil og si dette blir en flott dag. Gjør dette til en daglig rutine, så skal du se at du får en god start på dagen.

Tro meg dette fungerer. Pust med magen, forsøk og vær litt i forkant. For nøkkelen til stress er å være bakpå. Da kommer man alltid på etterskudd, og kommer ofte skjevt ut. Vi har en viss formening om hvordan dagen blir, men du vet like godt som meg at alt kan skje de neste timene. Du kan få en tlf fra skolen om at barnet ditt har slått seg, trenger legevisitt, eller om det skader seg i bursdag eller lignende. Alt kan i teorien skje, og det blir ikke noe enklere med å årene. Da er det ikke sikkert de kommer seg på skolen engang, men det løser seg det og.

Det er herlig og være en forelder, og ta del i barnas liv. Det finnes ikke er kjedelig øyeblikk!

Ønsker deg en innholdsrik dag, og prøv og lag deg en dag som er ulik gårsdagen 🙂

tenaaringspappa