15 ting om påsken du kanskje ikke vet

1. Hvorfor feirer vi påske? 

I jødisk tro feires påske som en minnefest over deres frigjøring av Gud fra slaveriet i Egypt og deres frihet som nasjon under lederskapet til Moses.

I kristen tro er påska den viktigste høytiden i kirkeåret. Vi feirer påske til minne om Jesu lidelse, død og oppstandelse – som ifølge evangeliene fant sted nettopp under den jødiske påskefeiringen i Jerusalem.

 

2. Når er påska? 

Påsken er på forskjellig tid hvert år, og det er alltid litt vanskelig å huske på når påsken egentlig er. En huskeregel for å vite når det er påske er: Første påskedag er første dag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Denne metoden kalles påskeformelen. Eller du kan gjøre som alle andre å google det.😊

 

3. Hva skjedde på palmesøndag? 

Palmesøndag er søndagen før påske og den feires til minne om Jesu inntog i Jerusalem. Jesus kom ridende på et esel og ble hyllet som en konge. Folk rundt strødde palmegreiner på veien til ære for han.

 

4. Hva skjedde på Skjærtorsdag?

På skjærtorsdag hadde Jesus det siste måltidet med disiplene sine. Måltidet var en del av den tids jødiske tradisjon. Dagen markerte slutten på fastetiden.

Navnet «skjærtorsdag» kommer mest sannsynlig fra det gammelnorske ordet skira som betyr «renselse», og det passer jo godt siden Jesus vasket disiplenes føtter denne kvelden. Fot vasking er et symbol på kristen nestekjærlighet.

 

5. Hva skjedde på Langfredag?

Landfredag var dagen da Jesus ble dømt og korsfestet. Navnet på dagen kommer muligens av at dagen var preget av sorg og dagen føltes derfor lang.

 

6. Hva Skjedde på påskeaften? 

Påskeaften er lørdagen mellom langfredag og påskedag. Fra gammelt av er det en dag som ble markert på stille vis, med faste og meditasjon. På denne dagen er kirken samlet i sorgen over Jesu korsfestelse og død.

 

7. Hva skjedde første påskedag? 

Første påskedag eller bare påskedagen er kirkeårets aller gladeste dag. Det var denne morgenen at kvinnene gikk til graven for å stelle Jesu kropp, men da de kom fram var graven tom. Jesus hadde stått opp fra de døde. Derfor feires dagen til minne om Jesu oppstandelse.

 

8. Hvorfor feirer vi andre påskedag? 

Andre påskedag har liten religiøs betydning, men det er likevel en hellig dag. Bruk dagen på å slappe av før hverdagen blir fylt av jobb, skole, møter og andre ting.

 

9. Hva er den stille uken? 

Den stille uken er uken mellom palmesøndag og første påkedag.

 

10. Hva er greia med påskeegg? 

Egg har en lag tradisjon tradisjon knyttet til påskefeiringen. Tidlig i middelalderen ble egget bukt som et bilde på Jesu oppstandelse.

Skikken med å dekorere egg kom trolig til Norge med innflyttere rundt 1800.

Visste du forresten at verdens største påskeegg av sjokolade er 7200 kg og er 19.6 meter på sitt bredeste?

Eller visste du at Det Hvite Hus helt siden 1878 har arrangert en årlig påskeegg jakt i hagen?

 

11. Hvem er påskeharen? 

Den moderne påskeharen som legger ut egg skal ha opphav i tysk folketro. I 1682 publiserte Georg Franckenau en avhandling på latin: De ovis paschalibus(om påskeegg). Der står det at påskeharen legger egg som den gjemmer i gress og kratt i hagen. De voksne moret seg over barna som lette etter eggene.

Opphavet for forbindelsen mellom haren og påsken er uklar.

 

12. Hvorfor er gul “påskefargen”? 

Ingen vet helt sikkert hvorfor gul har blitt påskens farge, men det har ikke med religion. Oppfatningen hos mange er at gulfargen markerer overgangen til en årstid hvor solen kommer tilbake. Solen er et symbol på kraft og livsglede.

 

13. Hvor kommer ordet påske fra? 

Ordet påske er opprinnelig Hebraisk og betyr «gå forbi».

 

14. Hvorfor leser vi krim i påska? 

Påskekrim er et særnorsk fenomen som stammer fra en reklamekampanje som Gyldendal forlag kjørte dagen før palmesøndag i 1923. De annonserte i aviser med boktittelen i stor skrift. Grunnen til at annonsen fikk så mye oppmerksomhet var fordi boken her «Bergentoget plyndret i natt». Folk trodde det var ekte og avisene ble nedringt av fortvilte mennesker. Året etter satset også Aschehoug forlag også på å gi ut kriminalromaner ved påsketider, og siden har det vært tradisjon.

 

15. Hva menes med påskelam? 

Påskelam er betegnelsen på offerlammet som jødene bli pålagt p slakte og spise rett før flukten fra Egypt. Denne offerskikken skulle gjentas hvert år til å minne om disse hendelsene.

 

Nå blei du forhåpentligvis litt klokere, og har noe å fortelle dine barn, barnebarn og alle du kjenner.

God Påske til dere alle

tenaaringspappa

I natt var det tyveri hos oss

Hei og god kveld 😉

Nå kan du senke skuldrene dine å puste rolig, de har heldigvis ikke stjålet noen gjenstander. Det de har stjålet er rett og slett en time av vår søvn. Det føles ihvertfall slik. Det er det verste med å stille klokken en time frem, fordi da føler du deg snytt for en time med god søvn. Dette er noe jeg husker spesielt godt da barna var små. På kvelden da klokka egentlig var barnetv tid, hadde de fremdeles mye energi som måtte fyres av!

Ja nå skal det sies at jeg la som regel hodet bakover ved den tiden, slik at jeg fikk fri luftveier 🙂 duppet rett og slett av ved barnetv tid. Da kunne jo kidsa se på tv i fred og ro, mens far ladet opp til kvelds stell. Vinn vinn situasjon!

Det er som regel mange som lurer på hvilken vei vi stiller klokka.  Selv mange i godt voksen alder. Som jeg har sagt tidligere, så er det en grei regel på det. Den stilles den veien du tar hagemøblene. Om våren tar vi møblene frem, dvs 1 time frem, og om høsten 1 time tilbake.

Har du hatt en fin helg, og er klar igjen for en ny uke i morgo?, uansett så kommer mandagen, og vi har alle våre planer slik at dette går bra på sett og vis. Nå er det sent på kvelden, men er du trøtt nå da?, Klokka er jo bare litt før 9 på kvelden. Jeg er jo av den typen som sovner før jeg treffer puta så for min del går nok dette veldig bra allikevel.

Vi har ellers hatt en topp helg, med mye familietid. Vært ute å fått i oss god frisk luft, og inntar nå sofa´n i grei posisjon:)

Da er vi enige om at det kanskje har vært et tyveri hos alle der ute i de norske hjem i natt, men vi gidder ikke å anmelde det. Vi får stå i det:) Det eneste jeg håper er at jeg får tilbake den stjålne timen før jul. Det er gode muligheter for det 🙂

Ha en topp dag der ute

Prekæs

-tenaaringspappa- 

 

 

En diagnose generasjon

Jihaaaaa, det er fredag, helgen står og banker på vår dør. Den er klar, men er du klar for helg? For mange av oss er det en velfortjent helg. Det er bare til å spenne fast setebeltet, for her går det unna. Før vi vet ordet av det så er det påske. Heng på om du er klar 🙂

Barn, unge og voksne er mennesker er svært forskjellig, og hvordan en person oppfører seg og har det kan skyldes mye. Oppdragelse, personlighet, utfordringer i livet, i det hele tatt så vet vi svært lite om hva som venter oss neste dag. Det er kanskje greit med uvitenhet akkurat når det gjelder hva som venter oss neste dag. Sykdom kan ramme oss når som helst, vi vet aldri når eller om det det inntreffer. Vi må leve litt i nuet, vi må kose oss mens vi ennå kan og er friske og raske. Vi må ikke hele tiden utsette det vi har lyst til. Har du tid og mulighet, gjør det !

Diagnose generasjon ja, det er et begrep som dekker mange utfordringer og annet jeg har lyst til å stille noe spørsmål til her med dere, jeg vil spille ballen litt med dere og kanskje vi sammen kan bli noe klokere. Er vi i ferd med å bli en diagnose generasjon? Det stilles mange såkalte diagnoser i samfunnet hver eneste dag, menage googler seg frem til en diagnose og stiller den selv, uten av lege eller spesialister bistår deg i dette.

Før i tiden, om et menneske hadde en annerledes oppførsel, så var de ikke like raskt ute med dette. Det var bare sånn før i tiden. Ord som ADHD, ADD, Autisme, spiseforstyrrelse, Angst, bipolar, depresjon, personlighetsforstyrrelse, Cøliaki, osv osv. Det er et hav av ord som brukes hele tiden, og det virker som veldig mange jakter på en diagnose. Er du rastløs, da er noen raskt ute med spørsmålet….Har du ADHD? Er du annerledes, er noen raskt ute med….Er du autist eller…..

Jeg er ingen ekspert i fagfeltet, men føler dette blir mer og mer vanlig med disse ordene. Og det kan selvsagt være greit og få utredet dette, om det er en reel mistanke som er der. Da skal man snakke med fastlegen sin, og ta det derfra. Jeg føler vi er i ferd med å bli en diagnose generasjon. Er du enig? Har det blitt litt sånn at alle mennesker har en eller annen type diagnose?

Det er mange utfordringer der ute på flere områder, og ja dette skal selvsagt sjekkes, utredes, slik at rett hjelp kan settes i gang. Det er bare alle de som selv stiller seg diagnosen.

Vi lever i et samfunn som er i utvikling, og her gjelder og holde seg i sømmene, for som sagt du vet lite om hva morgendagen bringer.

Om få timer er det helg

Lag deg en fin fredag, og nyt den helgen som er i vente!

Go´fredag 🙂

Våkner midt på natta!

Hei gode du! Er alt bra med deg? Har du en fin dag så langt? Vi svarer som regel at det går fint når noen spør oss om alt er bra. Det er få som faktisk forteller at de har de ikke har det bra. Det handler kanskje om fasade. Det er mange som ikke er så gira på og fortelle sannheten, de skal vise at de er sterke osv, men er det egentlig så lurt?

Nå om dagen er det ikke fullt så herlig vårvær. Vi ser bare frem i mot at sola skal vise sin entre. Det som faktisk er helt nydelig er at det er lyst om morgenen, lengre lyst på kvelden og det gjør noe med hele kroppen og sinnet!

Vi går mot lysere tider, det betyr at mange depresjoner går mot slutten for denne gang. Spesielt for de som har mye depresjoner grunnet mørketiden. Den føles lang for mange, og når du har en usynlig lidelse som du sliter med er det tøft for de. Du skal vite at jeg heier på deg, selv om det kanskje en en svært liten hjelp i det store og det hele.

I helgen skal vi stille klokken, og da håper jeg på umiddelbar reaksjon. Pang så er det lyst! Jeg sliter ikke med noe depresjoner, og jeg sover som en stein om natten. Jeg spretter opp når klokka ringer, og våkner med en dusj. Nei det er ingen fare for at jeg sovner i dusjen. Jeg er våken lenge før vannet skrues på:)

Det jeg opplever etter at vi har stiller klokka, er at når klokka ringer, så føles det som den ringer midt på natten. Jeg er noe mer trøtt enn jeg pleier ved den tiden. Og det er jo ikke så rart jeg føler det sånn, jeg står opp 06.30 nyt tid, og med gammel tid er jo klokka bare 05.30 Den timen der betyr så uendelig mye. Det og sto opp før kl 6, er ikke skapt for alle ::)

En helt annen ting er jo hvorfor i alle dager skal vi holde på med og stille klokka frem og tilbake? Er det noe poeng ved å stille klokka frem og tilbake? Tror vi fint skal klare oss uten og gjøre det sånn jeg da!

Det er uansett deilig og vi går mot lysere tider, det blir varmere i været og vi strekker oss mot sommeren for hver dag som går. Det er deilig og kjenne våren som er i anmarsj!

Du skal få med deg en god latter på vei ut i dagen innlegg, så her kommer dagens vits

 

To svensker var ute i båt og fisket
Plutselig ble det hull i båten og vannet fosset inn
Hjelp, hjelp roper den ene svensken
Ta det med ro, svarer den andre
Dette går fint
Vi lager bare et hull til, slik at vannet kan renne ut 

 

Ønsker deg en magisk dag

tenaaringspappa

Men alle andre får jo lov

Hello!

Du fredag, du fredag du kommer like overraskende på oss hver eneste uke. Men jaggu er det deilig og med helg rett rundt hjørnet. Kanskje du har store planer i helge, eller kanskje du rett og slett planter deg ned i sofaen og ikke har en eneste plan. Det er digg det og 🙂

Det og være en god mor eller far er det vi foreldre til en hver tid ønsker. Det er viktig for oss og sette grenser og regler for barna våre, men i dagens samfunn er det ikke alltid vi lykkes med vår strategi. Og du skal vite at du ikke er alene om denne tanken. Det er mange som står i vanskelig utfordringer de ikke helt vet hvordan de skal løse.

Et klassisk eksempel er når barnet ditt kommer og spør om noe…Kan jeg få 200 kr for å dra til byen. Der og da tenker du at nei, hva skal du med 200 kr og hva skal du i byen? Det er mange foreldretanker som rusler igjennom på dette tidspunktet. Vi snaker nå om et barn på 9 år. De er nok ikke så bereiste innen bylivet, og trenger ikke vandre rundt der tenker du…

Du bestemmer deg for å si nei, det synes du ikke noe om. Nå starter “kampen”, jammen alle andre i vennegjengen skal jo det, og de får 200 kr. Hvorfor kan ikke jeg få det? Nå er vi inne i en fase hvor du opprinnelig har bestemt deg, men du blir usikker. Fordi måten barnet legger dette frem på gjør deg usikker. Hva gjør du nå? Du må ta en lynrask beslutning, for barnet bruker alt de kan mot deg for å få dette til.

De har helt sikkert snakket om dette i gjengen sin, og bestemt seg for hva de skal si til foreldrene. De har lagt en slagplan!

Så er spørsmålet, går du i den klassiske foreldrefella og sier ok, sender med en 200 lapp og sier ja, eller holder du på nei. Og “biter” ikke på det? Dette er så vanskelig for svært mange, og gir du først etter, er barna våre så kloke at de vet hvilke knep de skal bruke neste gang det har noe sånt på lur.

Vi foreldre må hele tiden tenke raskt, det er ikke rart mange av oss løser sudoku, hehe. Hjernetrim er noe vi bør drive med hele tiden for da klarer vi å svare lynraskt og samtidig holde hodet kaldt:)

Det kan også hende at de andre i gjengen faktisk får lov, og det er dette som kan være vanskelig og vite. Om du er usikker og aner ugler i mosen, bør du ta en sjekk med de andre foreldrene. Svar barnet ditt at du skal tenke raskt på det, der kjøper du deg tid. Så spør du noen foreldre, og vipps så er du langt klokere og har et mer tydelig svar enn for kun kort tid siden.

Gode tips er bryderi spart, og du kan få en enklere hverdag totalt sett. Du skal i hvert fall vite at du ikke er alene om dette, og det siste vi må være er naive. Du må ikke tro at ditt barn aldri har lurt deg. Ønsker barna og oppnå noe sterkt nok, så får de det ofte til. Sånn er “systemet” satt sammen.

Er det tacofredag eller pizza fredag hos deg i dag? Det er jo freddan!

Ha en topp dag og nyt fredagen som den er 🙂

tenaaringspappa

På mandag reiser datter til Madrid

Halla!

Hei hvor det går vi dundrer i vei mot helg. Det er nesten som et godstog som ikke stopper, og hadde vært flere dager i uka hadde ikke det hjulpet noe som helst. Når vi våkner en torsdag morgen, får vi litt følelsen av at helgen allerede har begynt å kicke inn! Foreløpig er det en strålende fin dag med sol og blå himmel her i byen. Det er jo en god start i seg selv. Det gjør så utrolig mye med hodet, kroppen og sjelen når det er slike gode dager.

Eline som er vå mellomste datter går helseutdanning, og har helt klare mål for hva hun skal utdanne seg til. Og på mandag, reiser hun til Madrid med noen fra klassen. Der skal ha arbeide ved et sykehus, delta på noe skole, og dette er utveksling og samarbeid mellom skolene. Det er jo en kjempe opplevelse! De blir der et par uker, og det blir jo første gang hun reiser uten oss foreldre 🙂 Hun har jo venninnene sine er der og, de skal bo i en leilighet som de deler.

Det er jo en fantastisk mulighet til å se og oppleve hvordan en annen storby har det, og gjør det i ulike settinger. Det er en gylden mulighet til å bli kjent med andre mennesker i Madrid, og knytte kontakter som igjen kan være greit å ha senere i livet.

Igjen på perrongen står vi foreldre, og synes det er noe skummelt, men det hele kommer jo til å gå så bra. Eline fyller 18 år i mai, og er i ferd med å tre inn i de voksnes rekker hun og. Jeg klarer ikke helt å venne meg til tanken på at Nadin er snart 21, Eline snart 18, og Linus fyller 16 år i august.

Til dere foreldre som har små barn, ta deg god tid til de, for før du vet ordet av det så er ikke du den viktigste i livet deres lenger. Da er det helt andre personer som betyr mye, og sånn er det bare. Vi må bare akseptere at slik er det 🙂

God tur til Madrid jenta vår!

Nyt dagen som den er, og du det er snart helg !

Tenaaringspappa

Slik får du kontroll på økonomien

God onsdag!

Hverdagsøkonomi er noe vi alle har et forhold til, og det går ut fra konto mange tusen kroner hver eneste måned. Er du flink til å ha kontroll på din egen økonomi. Når vi snakker om flere tusen så er ikke det å ta i. Det med sparing er en kunst, men fantastisk moro når du får det til. Du kjenner at du blir litt hekta!

Har du noen gang satt opp et budsjett? Vet du hvor synlig pengene dine blir i et budsjett? Om du aldri har gjort dette skal jeg gi deg noen gode tips på veien. Det er mange måter du kan få kontroll på hvor pengene går hen, og du blir helt sikkert overrasket når du ser forbruket.

Det er mange mennesker som sløser med penger hver eneste måned, og det angrer de på når du virkelig trenger penger. Det trenger ikke å være mange tusen du sparer hver måned, men det er litt gøy å bare sette av en hundrelapp. Og du kan se at sparekonto får noen kroner å vokse på.

Det å sette opp et budsjett er en liten kunst, men jeg anbefaler deg virkelig å gjøre det. Du vet nok ikke hvor mye penger du bruker på mat, klær, bensin og andre ting. Kanskje du har flere streaming tjenester du ikke bruker, men som du er “passiv” medlem av. Det er smart å ta en runde med alle disse og se om du virkelig bruker disse.

Det er ingen vits å ha de om du ikke har brukt de, de siste 2-3 mnd. Da betyr det at du ikke har behov. For en ting er sikkert, med et budsjett så ser du helt klart hvor pengene dine går hen hver eneste måned. Når du har vært i butikken, ta vare på kvitteringen, og før inn summen i budsjettet. Excel ark er et bra verktøy, og som enkelt fører oversikten.

Etter at vi begynte å bruke budsjett, har vi fått god kontroll på hvor pengene blir av, og vi finner poster vi kan kutte ned på, som rett og slett er unødvendig. Det er ingen vits å bruke mange ekstra tusen på mat, om du kan bruke mindre.

Det og ukes handle, er en veldig smart ting. Og ved dette vil du garantert spare mange tusen hver måned. Er du innom butikken daglig, tar du nok med deg en del unødvendig varer som du ellers ikke vil ta med. Handler du når du er sulten, tar du raske, dyre avgjørelser. Ved disse små grepen, er jeg sikker på at du kan spare mange penger.

Det finnes mange geniale budsjett som kan brukes, men jeg har et excel ark som vi setter inn våre summer i. På den måten har vi full kontroll på hvor alle pengene blir av, og vi ser poster vi kan spare litt på. For å ta et eksempel er det nok mye du kan spare på forsikring, tv, internett og disse postene.

Ta en runde med de ulike bedriftene minst 1 gang pr år. Ikke vær altfor lojal mot de, de skor seg ofte på at du er tro mot de, og justerer opp prisen minst 1 gang pr år. Det bør vi ikke godta, og det vil være flere tilbydere som kan gi deg et godt tilbud. Flere tilbydere tilbyr også gratis måneder om du velger å bli kunder hos de.

Finn et budsjett du synes fungerer greit, og sett i gang. Før inn inntekter, utgifter og hva som beveger seg på din konto hver måned. Du blir raskt hekta!

Masse lykke til !

tenaaringspappa

Dine, mine og våre barn

Det å vokse opp i 2 hjem kan by på en del utfordringer, er foreldrene egentlig klar over hva de gjør?

Dine, mine og våre barn er det mange som snakker om, men hva betyr egentlig det, sett fra barna sin side…..

Det er ikke lenger noe overraskende om mamma og pappa skilles. Det er dessverre mer og mer vanlig, men noe av det vi ser er at mor og far finner seg nye partnere. De stifter ny familie, men tenker de egentlig på sine opprinnelige barn. Eller blir de litt glemt oppe i all kjærligheten til nye partnere. Av erfaring så er det mange som holder seg fint helt i starten. De forteller sine barn at de er det viktigste de har og at de aldri skal glemme de. Sannheten er ofte en helt annen…

Se dette fra barnas side. De har en trygg og god oppvekst og aner ingenting. Plutselig en dag får de beskjed om at mamma og pappa skal skilles. Allerede her er det 1000 tanker som går igjennom hodet deres. Hvor skal de bo, hvem skal de bo hos osv. Dette er helt klassiske utfordringer som dukker opp i en slik situasjon. Det er heller ikke sikkert mor og far er enige i fordelingen av barn. Det er mange hensyn å ta, både økonomisk sett og med tanke på skole.

Mor og far flytter fra hverandre og den eller stabile tryggheten svekkes. Så finner de seg ny partner, eller de har allerede funnet en . Det er jo ofte slik at de tror at gresset er grønnere på den andre siden uten å ha sjekket røttene til gresset spesielt godt. Det er nye øyne og hoder som kommer inn i oppdragelsen og vi vet ofte hvordan dette ender. De har kanskje barn fra tidligere forhold de også.

I tillegg til dine, mine og våre barn, så ønsker de seg flere barn med sin nye partner. De skal rett og slett starte helt på nytt. For dette virker som svært viktig for mange, og de setter i gang med nytt barn allerede før de har rukket å bli kjent. Ja men sånn er det i mange hjem.

Det nye paret er i lykkerus og legger dette ut i sosiale medier, snakker med venner og dette får mye oppmerksomhet. Hva nå med ditt opprinnelige barn som du har med sin ex !?! Er det noen som har spurt hvordan det barnet har det, eller om det var klar for å få en bror eller søster. Ofte involveres ikke barna i sånt prat.

Det er viktig å poengtere at det ikke er slik i alle hjem, men dessverre svært vanlig!

Det hele går fra å være trygt og godt til å bli et mareritt for svært mange barn på kort tid. Så er det jul, høytider, bursdager og andre arrangement hvor familien samles. Vi skal igjennom et stort antall bursdager igjennom livet. Og arenaer hvor flere familier samles, så ønsker de nye partnere og ha med sin nye familie, nye svigerforeldre og besteforeldre og det hele. Det høres ganske kaotisk ut gjør det ikke?

Det er tid for å tenke litt igjennom hva vi ønsker med livet vårt, og spesielt våre barn. De vi setter til verden, de vi forguder og elsker over alt på jord. Vi må involvere de i livene våre, vi må lytte til de og ta det med osas. Ikke vær egoistisk og tenk kun på deg selv! Det blir sjelden noe suksess.

I mange hjem fungerer dette svært bra, og det er flott, men veldig mange har en laaaaang vei å gå!

Lytt til barna og hør hva de har å si, og tenk deg nøye igjennom hva du gjør 🙂

tenaaringspappa

Endelig mandag!

Go´mandag!

Pust lettet ut, helgen er over og vi er godt i gang med en ny uke. Det er alltid litt spenning knyttet til nye uker, for det kan skje mye i løpet av en dag. Det er litt sånn at vi går til helgen med litt tomt hode. Vi er slitne etter en hel uke med mye tanker hele tiden, og mye som skjer både på skole, arbeid, i vennegjengen, i familien osv. Det er mye som skjer, og det er godt tenker jeg at vi ikke alltid vet hva morgendagen bringer. Det er selvsagt mye av de faste ukes planene som ligger klare. Vi har alle våre ritualer som vi skal igjennom. Så greit å ha en liten plan for dagene som kommer.

Det er mange barn som skal på ulike fritidsaktiviteter, og det kjøres hit og dit. Det er mye logistikk som skal spikres, og her er det fort gjort å gå i den berømte fella, ved å glemme eller surre med dagene. Det er nok mange som gjør det:)

Mandager er tunge for mange, men hvorfor er det egentlig slik? Vi har jo hatt en hel helg hvor muligheten for at vi kan slappe av, absolutt har vært til stede. Nå er det ofte slik at vi ikke har tid til å gjøre så mye av de tingene ellers i uka, så mye av planene legges til helge. Det er nok et element i seg selv, som gjør at vi blir slitne etter en helg. Vi sitter gjerne litt lenger oppe på kvelden, og muligheten for å snike til oss noen minutter lenger på morrakvisten er der! Det er null problem å skyve på døgnet, slik at vi kommer i “feilstilling” !

Det må alltid en mandag til for at helgen skal komme på ny, derfor har vi nå allerede startet innseilingen mot en ny helg. Det går så fort, men heldigvis har vi noen dager i mellom her. Ellers hadde vi ikke fått gjort mye i løpet av en uke:) Jeg synes mandager er viktige å trekke frem som gode dager, det er som nevnt starten på en ny uke. Morrakaffen på en arbeidsplass kan være litt “trå” på mandags morgen, men sett heller frem et smil. Det gjør dagen mye bedre enn du tror.

Om vi alle kommer inn på en plass med hodet vendt nedover mot gulvet, vil du for det første ikke se alle ansiktene som forsøker å smile mot deg, og for det andre vil du føle deg litt nedfor. Forsøk å rett deg opp, rett opp ryggen og se fremover. Et ord kan bety så mye når du møter mennesker som forsøker å smile til deg, eller forsøker å hilse.

Det får være motiverende ord for dagen

Vær deg selv, og støtt de som trenger det litt ekstra 🙂

Ha en topp dag videre!

tenaaringspappa

En tenåringspappa er ikke bare en far….

Hei gode du!

Det er mange der ute som tenker at en pappa han skal være en pappa, hjelpe til med lekser, lære opp poden til det de ikke kan og være en kosebamse de kan komme til om det er noe som er vanskelig. Når barna er små, oppleves det å være pappa en stor ære. Vi gjør litt som mamsene sier, og tar den bleia og steller før leggetid. Vi er den pappa som trår til der det trengs, samtidig som vi klipper gresset og skrur på bilen. Det er mange forventninger til en pappa, men så er det ikke alle papper som mestrer det andre papser får til.

Etter hvert som barna blir eldre, de sklir over til å bli ungdommer, så kommer det flere og flere utfordringer som ungdommene står i, og da er det viktigere enn noen gang å ha en far som retter seg opp og er det når det er behov. Vi må ikke være fraværende i dette øyeblikk. Det er ekstremt viktig at vi bryr oss. Ikke bruk for mye tid i garasjen med det du verdsetter, men ta del i dine barns verden.

Det er mange som tenker at jaja nå er barna såpass store at de klarer seg selv, de er så store at de har ikke like stort behov for meg nå. Der tenkes det feil, for nå må vi ikke bare være en pappa, det er nå vi må være psykolog, maler, snekker, bilmekaniker, og gartner på en gang. Vi må være tilstede, og se de behovene barna våre har. Det skjer så mye i et tenåringsliv, og alt dette klarer de ikke på egen hånd.

Det er mange papser som skal være så harde, tenke at det er mamsene sin jobb osv, men vi er da med på å lage barna våre. Da får vi bare brette opp ermene, og bli med hele veien. Ikke hopp av og tenk at nå klarer båten å seile alene. Den trenger en veiviser. Det er ikke mammaene sin oppgave å oppdra barna våre.
Vi er et fellesskap i familien, og vi er like viktige begge 2.

Når barna har det vanskelig er det lett å gå til mor, for hun kan snakke dypt, og vise følelser. Det kan vi fedre også gjøre, vi trenger ikke være så steinharde bare fordi vi er fedre. La tårene trille nedover kinnet og vis din myke side. Så skal du se at det gir en bedre følelse, og du vil ta mer del i fellesskapet. Det er ikke sånn at mor skal stå på kjøkkenet, og far skal holde på i hagen. Likestilling er helt i trå med årstallet. Det var i gamle dager at det var slik. Nå kan vi alle gjøre alt, og om hverandre.

Er du som pappa egentlig klar over alt som skjer i et familieliv, alt fra det å stå opp med barna, bistå med lekser, lage middag og ta lesestunden på sengekanten. Det er mange fedre som er kjempe flinke her, men det er rom for mange flere. Det er mange som er fraværende, og bør strammes opp.

Som sagt så har vi mange ulike roller i et familieliv, og det er viktig å vise seg fra en god side. Så er det av og til viktig å prioritere en kveld med gutta, og til gjengjeld MÅ du gi mødre også muligheten til å dra ut med jentene. Det bør være likt begge veier, for det er ikke en regel som sier at det kun er fedre som skal ut og ha det gøy!

Jeg er en stolt pappa til våre 3flotte barn, Nadin fyller 21 i år, mens Eline fyller 18, og Linus blir 16 år. Det er litt skremmende å skrive disse tallene, for tiden har gått så innmari fort:)

Ha en strålende fin fredag, og nyt tiden som pappa. Du vil aldri få denne dagen igjen, tenker vi slik gir det mening!

God helg!

tenaaringspappa