Hormoner i full blomst

Og vipps, så er det onsdag. Hold deg fast for dette går virkelig unna! Det gjør da ingenting, for vi nærmer oss stadig vekk helgen. OG hver dag er en fest synes jeg, det er så mye spennende som skjer til en hver tid og vi må jo bare nyte dette 🙂

Du som har tenåring i hus, merker nok at det er mye hormoner i sving hver eneste dag. Noen dager er det ekstra mye, og det bruser over til tider. Det er ikke alle som klarer å styre dette på egenhånd, og må rett og slett ha hjelp til å få kontroll. Det er her vi foreldre kommer inn. Vi må være klare og tydelige på hva vi gjør til en hver tid. Og er vi usikre, så kan barna våre fort bli usikre og. De må stole på seg selv, og vi må hjelpe de til å trygge deres avgjørelser.

Et supertips er og prate mye om ulike ting, ufarliggjøre mange ting som igjen gjør at de slipper å bekymre seg ekstra, og er det noe vi alle mennesker bør bli flinkere til å gjøre. Så er det å ikke tenke på ting vi ikke får gjort så mye med. Det er mange ting som dukker opp foran våre føtter hver eneste dag, og mange gnager ekstra på dette. Det er mange tanker vi bare kan legge bort. Dette vil gjøre hverdagen vår enklere.

Ungdom og pubertet er et stort tema, og har du egentlig satt deg inn i hva det innebærer og være i pubertet? Det er ikke alle foreldre som er like flinke til det, og mange foreldre tviholder litt igjen på at barna så små osv. Det du skal vite og være klar over er at barna ofte er smartere enn oss foreldre. De tilegner seg kunnskap raskt via mobil, internett osv. Det er superdyktige på å google noe, om de står fast. Det er faktisk ikke så mye de ikke får til om de bare legger godviljen til 🙂

Hormoner er ikke alltid lett å takle, du kan ha et barn som er snill som et lam, og dere sitter og prater og har en god tone. Plutselig helt ut av det blå, kan poden bjeffe og du føler egentlig bare at du der og da er i en løvemunn! Du blir sjokkert, og vet kanskje ikke helt hvordan du skal takle dette. Mange foreldre reagerer med sinne, for det er en naturlig reaksjon for veldig mange.

Tenåringer kan plutselig ende med å gråte, uten at de helt vet hvorfor. Det er nok bare helt normalt, og de trenger derfor noen gode voksenmennesker som kan være der. Det er ikke de har så lyst til å prate, men da har de ihvertfall en mulighet.

Det kan av og til virke som voksne mennesker også har en del hormoner til overs, som de ikke helt vet hvordan de skal takle. Det er vanskelig for både store og små, men ungdom er jo i ferd med å finne seg selv, og sin identitet. Det er ikke alltid like enkelt å finne de svarene man jakter på.

Du skal vite at du er ikke alene om å ha det litt trøblete i perioder, det er helt normalt. Og i enden av dette blir det bra så holde ut!

Ønsker deg en finfin dag

tenaaringspappa

Nå er det faan meg nok!

Ja det er fredag, men nå er det så varmt i topplokket at dette overgår faktisk fredagsfølelsen!

Sorry for at jeg banner, men nå begynner det å bli nok. Hvor mye skal vi finne oss i? Har vi egentlig noen mulighet til å stoppe dette? Den eneste muligheten vi har til å påvirke er å bruke stemmen vår. De som for tiden styrer landet vårt, er i ferd med å kjøre landet helt i grus. Ikke økonomisk sett, men menneskelig sett. Norges økonomi går så det griner hvor milliardene renner inn, MEN hva med oss mennesker som bor her!?

For å starte et sted sted så kan vi se på matvareprisene…Nå har vi et par år og sammenligne med. Pandemiårene hvor grensen var stengt. Vi var tvunget til å handle i vårt eget land, noe som vi opprinnelig ønsker, men ikke til den prisen som er tilgjengelig pr i dag. Det har lenge vært snakk om at grensehandelen må ned. Norge må senke avgifter og ta noen grep for å komme å posisjon til å kunne matche de prisene som er i vår naboland Sverige.

Nå har Norge en gylden stor mulighet til å virkelig sette inn støtet nå som grensen er stengt, men hva skjer i samme moment, joda matvareprisene øker, avgiftene øker og i det hele tatt det blir dyrere og handle her. De griske store matmaktene, ser sitt snitt til å bli enda rikere enn det de allerede er. Mens de som har det trangt, får det ennå trangere.

Nå i etterkant av åpningen så stuper både salg på vinmonopolet, og de norske butikkene har nedgang i antall kunder. Det er jo ikke så rart med de prisene som er her i landet. Det sier seg jo selv, at vi betaler ikke mer enn vi må for det vi trenger når veien er kort til å betale langt mindre

Det verste av alt oppi galskapen er norske varer som produserer i Norge, er en god del billigere i nabolandet! Her må det da være noe riv ruskende galt!

Strømprisene øker, drivstoffprisene øker, og ikke minst boliglånsrenten øker. Hvor skal dette ende? Lønnsinntektene øker jo ikke i takt med alt det andre, dermed er det svært mange som blir stående igjen på perrongen mens toget kjører fra de! Hvem skal hente disse menneskene? Hvem skal hjelpe de, slik at de kan ta neste tog?

Landet vårt trenger en regjering som faktisk tar vare på sine medborgere. Det må skje noe lynraskt, ellers er jeg stykt redd for at mange familier må selge sine boliger, da de ikke har råd til å betale for seg. Hvor skal dette ende? Hvordan kunne det gå så galt med et land som Norge? Vi som har så mye penger på bok, hvem skal disse pengene gå til? Hva sparer de til? Det har tidligere blitt sagt at pengene skal være der i tilfelle kriser o.l. Hva er det vi står midt oppe i nå….kriser!

De er i ferd med å skape store forskjeller blant menneskene som bor her….De rike blir ennå rikere, mens de fattige blir ennå fattigere….Det var ikke slik det skulle bli når regjeringen ble dannet!?

Hvor ble det av latteren til Vedum? Den har stilnet totalt!

I dag er det fredag, helgen står for før…Ikke alle gleder seg til helg!

Nå er det nok!

Hilsen en opprørt og engasjert tenaaringspappa

 

Noen gruer seg, andre gleder seg

Hei alle i hopa!

Håper du har det bra, og har hatt en fin fin sommer. I disse dager starter alvoret opp igjen for svært mange. Det er skolestart for store og små. Og da er det ekstra mange som helt sikkert har sommerfugler i magen. Mange gruer seg, mens andre gleder seg og har kanskje allerede fått utdelt en oransje skolesekk. Det er symbolet på en 1.klassing 🙂

Nå er det viktig å tenke seg litt ekstra om når vi trer inn i et nytt skoleår. Hva ønsker vi å få ut av skoleåret, og hvordan elev ønsker jeg å være. Det finnes mange flotte elever som trives godt på skolen, mens andre er ikke så fornøyd med at noen i det hele tatt skal trives noe sted. De må bare ødelegge dette på en eller annen måte.

Da er det ofte mobbing som står høyt i kurs hos de elevene. Det og mobbe andre er det glede for noen, men hvorfor mobber de? Er de misunnelige, er de sjalu, eller er de rett og slett bare ute etter og ha makt. For da er de inne på et spill som er sårt og vanskelig. Det kan være at de egentlig har det veldig tungt med seg selv, de har kanskje dårlig selvbilde osv. Da finner en slags makt i og mobbe andre.

Dette må vi bare få knekt en gang for alle. Dette er noe som har vært snakket om i årevis. Siden jeg gikk på barneskole, og lange langt tilbake i tid. Og er det noe bedring vi har sett så langt? Svaret er helt enkelt nei, det er ingen bedring ei heller en forverring. Det er trist, for dette er noe som har koste mye ressursbruk.

En helt annen ting er at det må handles inn, mange trenger ny skolesekk, nytt penal, nye skoleklær til første skoledag og i det hele tatt alt de trenger må kjøpes inn før skolestart. De fleste elever er sånn passe fornøyde med 9 ukers sommerferie og er klare for å ta fatt på nytt skoleår. Jeg får nesten sommerfugler selv når jeg tenker over det.

Og som regel den første dagen henger mange elever over pulten, for de har kanskje lagt seg langt over midnatt og sovet langt ut på dagen. Til å plutselig starte skolen 08.30!

Jeg husker godt vi forsøkte å trappe delvis ned de siste dagene før skolestart, men det er bare tull. For de kommer fort nok inn i det, og hva skal du stå opp til den siste uka når det fremdeles er ferie. Nei start rett på, er mitt beste tips. Da går den første dagen helt fint, og barna er trøtte på kvelden etter nye inntrykk, da sovner de forhåpentligvis tidligere på kvelden, og vipps på dag 2 så er de tidligere oppe.

Det er ikke sånn for alle, men for oss fungerer dette veldig bra. Det er barna også godt fornøyde med.

Så da gjenstår det bare og sjekke om klærne til førsteskoledag er vasket og klart 🙂

God skolestart og ta litt ekstra godt vare på hverandre!

-tenaaringspappa-

Nå er jeg svært bekymret!

Det er fredag, det er helg, det er tacotid, vi feirer at den første arbeidsuka etter ferien er gjennomført. Det er alltid litt blandede følelser og starte opp igjen etter 4 uker med ferie, men det er alltid kjekt med hverdager, for de har vi jo flest av 🙂

Det er ikke alle som gleder seg til helgen, det er ikke alle der ute som har penger til den deilige taco fredagen mange har, det er stadig flere og flere som sliter med økonomien sin. De har rett og slett ikke råd til det de har lyst til, og det er naturligvis flere årsaker til det, men Norge AS er med på å kjøre folks økonomi i grus!!

Jeg kjenner jeg begynner å bli meget bekymret for de som er rammet. Hvor skal dette ende? Når skal det snu? Nå er det vanlige folks tur, sa regjeringen i det de dannet ny regjering. Og alle jublet, men vet de hva de egentlig jublet for….Nå skulle jo alt bli så mye bedre enn det var…

Etter den dagen har alt økt i pris, og de skylder mye på krigen som er i Europa, men det ble dyrere før krigen brøt ut. Det er ingen hemmelighet i det! Det er rett og slett tragisk det vi ser i vårt rike Norge i dag. Om lønnsinntektene økte i tråd med prisene på mat, drivstoff, strøm osv, hadde det ikke vært noe problem. Det er overhodet ikke en realitet!

Hvem sitter på nøkkelen til statsinntektene, jo det er nettopp regjeringen og finansministeren bør kjenne sin besøkelsestid og komme med noe som “redder” økonomien til det Norske folk. Var det vanlige folks tur til å kjøre økonomien i grus!? Eller hva betyr egentlig disse velvalgte ordene fra de vi ga vår tillitt til?

Landets økonomi går så det suser forteller finansministeren, men det gjelder ikke vanlige folks økonomi. Det begynner og tære på, og mange bruker oppstarte midler eller opparbeider seg kreditt for å få endene til å møtes.

Mange land har valgt og senke avgifter på f.eks drivstoff, men ikke i rike Norge. De skal ha alt. De skal ikke fire på noe. Det samme gjelder strøm. Der er det avgifter i bunnlinjen, og med mange milliarder i avgiftsinntekter bare på strøm så kan de fint gi mer tilbake til folket enn det de gjør pr i dag.

Selvmords statistikken skyter i været, flere og flere orker ikke lenger. De gjør en kort prosess, men er det riktig at vi skal slite sånn i vårt rike land? Vi har jo vanvittige summer på bok, og kan fint gi noe tilbake til landets beboere.

Det er grunn til bekymring i samfunnet, men hvem har ansvaret for dette, jo det er de som ble stemt frem her til lands. De har ansvaret for at vi skal ha det fint, og kan leve uten bekymringer.

Hva er i ferd med å skje? Er det ikke lenger trygt og bo i Norge? Skal vi ikke føle oss trygge lenger? Er det ikke vanlige folks tur allikevel? Det er på tide at det skjer noe, og det raskt!! Vi har ikke mulighet til å miste noen flere av våre medmennesker!!

Lag deg en fin fredag, og nyt helgen på best mulig måte 🙂

Hilsen en bekymret tenaaringspappa

Sorg, tårer, sol og strand

Hverdagen har meldt sin ankomst!

4 uker går virkelig fort. Vi ønsker og oppnå mest mulig i ferien, samtidig som vi ønsker å ta det med ro. For en ting vi ikke skal gjøre i ferien, er å stresse rundt. Det er tid for avslapping, man skal nyte og gjøre ting man kanskje ikke ellers har tid til.

Denne sommeren har stort innhold, da snakker vi alt i fra tap av hund, sorg, tårer, bading, bra vær, sydenstrender og mye latter, passfast i Polen, lang kjøretur og i det hele tatt god tid med familien. Du vet ellers i en hektisk hverdag så er det full fart fort veldig mange med ulike aktiviteter, jobb, skole, lekser osv…Mange har fulle dager, og liten tid til det de ønsker og gjøre.

Det startet dårlig for vår del da vi måtte ta den svært tunge avgjørelsen med Trico. Det er så ufattelig vondt og miste de man er glad i. Og en hund er ikke bare en hund, det er også din beste venn og et familiemedlem som du har rundt deg hver eneste dag. Savnet er enormt, og minner dukker opp hele tiden i turer vi var på, steder vi var og rutinene…..Hva som skjedde kan du lese her

2 av barna våre dro på sitt livs reise med Tall Ships Race og seilte fra Esbjerg i Danmark til Harlingen i Nederland. De dra med buss fra Fredrikstad til Esbjerg, ble borte 1 uke, og kjørte buss fra Nederland tilbake til Fredrikstad etter endt båtreise. Her fikk de et minne for livet og knyttet nye vennskapsbånd. De hadde det helt topp, og du skal ikke se bort i fra at de blir med på en seiltur igjen. Det er allerede nye muligheter sommeren 2023, da Tall Ships Race kommer lager festival i Fredrikstad.

Jeg og konemor kjørte en tur til hytta i Nesbyen, og ble der noen dager. Det var uvant å være der uten barn, men deilig også. Vi alle trenger og koble av i perioder, og lade batteriene helt for seg selv. Her var vi med mine foreldre, som var veldig hyggelig.

Turen til Sopot viste seg å skulle bli en opplevelse vi sent vil glemme. Ikke bare på grunn av den fine plassen Sopot er. Dette er noe vi virkelig kan anbefale. Sopot har fine lange sydenstrender, beach restauranter, og det meste du vanligvis tenker på når du er i syden….Hit bør du dra! VI fikk riktignok en annerledes reise til Sopot, da jeg og Nadin ble nektet adgang på flyet, og resten av familien bare måtte dra uten oss…..Hva som skjedde leser du her

Så kommer hverdagen igjen, den har meldt sin ankomst som sagt og i går var første dagen på jobb etterferie. Det gikk over all forventing, og du vet dag 2 eller den verste etter ferien 🙂

Ferien har vært helt topp! Og sommeren er jo ikke over selv om jobben kaller. Vi har fremdeles mange fine dager i vente som skal nytes 🙂

Ønsker deg en finfin dag og ta godt vare på deg selv

tenaaringspappa