Det er sunt og være curling foreldre

Hei og hopp alle i hopa! En ny dag bringer oss nærmere helgen og jaggu er det allerede onsdag. Dette føles som en kortere uke. Og det er jo faktisk det, fordi det var rød dag på mandag! Som jeg ofte pleier å si…uka består kun av mandager og fredager 🙂

Våren er allerede godt i gang, og flere og flere ungdommer er å se ute i gatene. Det og være sosiale med venner og kunne komme på besøk osv er noe vi alle synes er stor stas etter 2 år med begrensninger. Jeg ønsker å trekke frem et par ting vi foreldre må være obs på, da det er nå vi må ha litt kontroll på hva som skjer der ute i den store ungdomsverden. Vi må ikke bare la dette gå for lut og kaldt vann som det heter. Du kan aldri være helt sikker på hva din ungdom gjør rundt neste husvegg…

Det å være en curling foreldre er sunt mener jeg. På denne måten vil du få en god oversikt over hvem dine barn er sammen med, hvor de er samlet, hvordan det ser ut når de er på besøk hos venner osv. Det å kjøre og hente er noe vi bør gjøre så ofte som mulig. Og tilby deg gjerne å kjøre hjem venner også.

Snakk med andre foreldre når det er bursdager, fest eller lignende når dagene blir mer normale igjen. Det å kunne samkjøre er en god ting. Jeg heier på alle curlingforeldre, og synes det er viktig for tryggheten. Barna skal kunne ringe oss om det er noe, uten at vi blåser ut vår sinne om de har gjort noe galt eller lignende.

Vi alle kjenner noen som alltid må ta buss, eller blir ofte overlatt til seg selv. Det å være selvstendig er veldig bra, og absolutt en nødvendighet å lære det også, men når det gjelder selskap, fest og samlinger bør man kjøre og hente! Vi har alltid gjort dette, og foreldretakstameteret går i været noen ganger for å si det sånn, med det er vært investeringen!

Vi har mange ganger hentet i de sene nattetimer, nettopp for punkt 1 at barnet vårt skal komme trygt hjem, og punkt 2 sjansen for å bli utsatt for noe kriminelt er mindre om vi henter.

Vi må stå opp for de små som vi har satt til verden, og vær gjerne uenig om du er det, så tar vi gjerne den diskusjonen 🙂

Ha en topp dag!

tenaaringspappa

Trollstien, et flott turtips

Heiiii og hopp😊

I dag var vi i Halden en tur, i jakt på nye turstier. Vi har vært her før, men det er så flott så vi måtte jo bare ta turen tilbake og det var nytt for Trico. Turen er ikke så lang, men ca 1 km, rundt et lite tjern. En fantastisk plass som bare må oppleves.

Det er satt opp grillplasser flere steder, så du kan bare ta med deg mat og en kaffi kopp, så vil du garantert få en trivelig tur med familien. Du kan nesten kjøre inn til stien, eller velge å gå 800 m fra parkeringsplassen.

Vi ble så inspisert så dette er 3. Gang vi er her. Kanskje vi ses der en gang, det hadde jo vært hyggelig. Du kan ta med deg masse godt humør hit, og det finnes både båtplasser, benker og god plass til alle her.

Det går ikke mange meterne inn på stien, før du ser det første trollet. Det er en dugnadsgjeng som har brukt mange timer på å få dette til, slik at mennesker skal kunne ta seg en fin tur med barn og unge. Dette er en tur som skaper minner og engasjerte barn.

Du lurer selvsagt på hvor dette er hen, og det enkleste er å google trollstien ved Halden. Da viser den deg vei til ormetjernshytta. Du går ut derfra rundt tjernet.

Jeg legger ved noen fine bilder til inspirasjon.

Det hadde vært hyggelig om vi ses der 😊😊

Ha en finfin påske videre 🐥

-tenaaringspappa- 

Bør ungdom under 18 år drikke alkohol?

Våre kjære etterkommere står daglig ovenfor press. Det er kroppspress, klespress, samt mange andre press daglig. Det er en utfordring for mange å stå i mot alt dette. Det er mange som ettergir for å være en av de kule, MEN er man egentlig så kul om man føyer seg!?!

Jeg vet jeg dykker inn i et betent tema når jeg nevner alkohol. Dette er noe mange har både gode og dårlige forhold til. Er det egentlig greit at barna våre drikker alkohol før de blir 18 år. Jeg vet det er mange foreldre som synes dette er vanskelig, og mange gir nok etter fordi vi lever i 2022 osv. Er det riktig å gi etter for presset?

Her er det mange scenario som spiller inn, og noe av det aller viktigste er å ikke gjøre dette til noe krise om ditt barn skulle komme hjem å ha smakt på alkohol for eksempel. Da er det veldig viktig å ta den praten, for det er ikke krise men de er jo som ungdom flest svært nysjerrige. Og gjøre dette til noe farlig, kan fort slå ut den gale veien. Om de skulle teste ut, bli fulle og havne i ei grøft, er det en stor trygghet å vite at de kan ringe hjem til mamsen eller papsen og bli hentet. Dette vil være en trygghet.

Jeg mener i utgangspunktet at det ikke skal drikkes før de er 18, da det er ikke lov å kjøpe, og da bør man følge loven, men når det er sagt så kommer dette helt an på flere ting. Når barna blir 17 år og 7 mnd, og ønsker å prøve dette ut så kan du jo la de smake en cider, øl eller vin. Så lenge det er under kontrollerte forhold.

Da vil du se hvordan dette går, og jeg vet mange lar ungdom smake på en øl eller lignende i 15-16 års alderen, for å se litt hva de synes. De fleste rynker på nesa og synes dette overhodet ikke er noe godt! Mange starter å drikke tidlig, noe som kanskje ikke er bra.

En ting er helt klart, om barnet ditt ønsker å drikke alkohol, så får de tak i dette uansett. Og nei vi kan ikke leve livene for de. Vi kan gi gode råd og være gode forbilder. Det er kanskje det viktigste av alt i oppveksten!

Det er ikke noe galt i dette om man drikker det med måte. Det er viktig for barn og se at vi voksne kan ta en seg øl til maten uten å bli drita. Da er det noe helt annet. Barn liker ikke fulle foreldre, det er helt klart noe som er traumatiserende!

Hva synes du, bør barn drikke alkohol før de er 18 år?

Legg gjerne igjen en kommentar, så ser vi hva dere mener 🙂

Nå er det snart påskeferie, og dette vil bli veldig aktuelt for mange denne uka

Fortsatt god påske til deg og dine

-tenaaringspappa-

15 ting om påsken du kanskje ikke vet

1. Hvorfor feirer vi påske? 

I jødisk tro feires påske som en minnefest over deres frigjøring av Gud fra slaveriet i Egypt og deres frihet som nasjon under lederskapet til Moses.

I kristen tro er påska den viktigste høytiden i kirkeåret. Vi feirer påske til minne om Jesu lidelse, død og oppstandelse – som ifølge evangeliene fant sted nettopp under den jødiske påskefeiringen i Jerusalem.

 

2. Når er påska? 

Påsken er på forskjellig tid hvert år, og det er alltid litt vanskelig å huske på når påsken egentlig er. En huskeregel for å vite når det er påske er: Første påskedag er første dag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Denne metoden kalles påskeformelen. Eller du kan gjøre som alle andre å google det.😊

 

3. Hva skjedde på palmesøndag? 

Palmesøndag er søndagen før påske og den feires til minne om Jesu inntog i Jerusalem. Jesus kom ridende på et esel og ble hyllet som en konge. Folk rundt strødde palmegreiner på veien til ære for han.

 

4. Hva skjedde på Skjærtorsdag?

På skjærtorsdag hadde Jesus det siste måltidet med disiplene sine. Måltidet var en del av den tids jødiske tradisjon. Dagen markerte slutten på fastetiden.

Navnet «skjærtorsdag» kommer mest sannsynlig fra det gammelnorske ordet skira som betyr «renselse», og det passer jo godt siden Jesus vasket disiplenes føtter denne kvelden. Fot vasking er et symbol på kristen nestekjærlighet.

 

5. Hva skjedde på Langfredag?

Landfredag var dagen da Jesus ble dømt og korsfestet. Navnet på dagen kommer muligens av at dagen var preget av sorg og dagen føltes derfor lang.

 

6. Hva Skjedde på påskeaften? 

Påskeaften er lørdagen mellom langfredag og påskedag. Fra gammelt av er det en dag som ble markert på stille vis, med faste og meditasjon. På denne dagen er kirken samlet i sorgen over Jesu korsfestelse og død.

 

7. Hva skjedde første påskedag? 

Første påskedag eller bare påskedagen er kirkeårets aller gladeste dag. Det var denne morgenen at kvinnene gikk til graven for å stelle Jesu kropp, men da de kom fram var graven tom. Jesus hadde stått opp fra de døde. Derfor feires dagen til minne om Jesu oppstandelse.

 

8. Hvorfor feirer vi andre påskedag? 

Andre påskedag har liten religiøs betydning, men det er likevel en hellig dag. Bruk dagen på å slappe av før hverdagen blir fylt av jobb, skole, møter og andre ting.

 

9. Hva er den stille uken? 

Den stille uken er uken mellom palmesøndag og første påkedag.

 

10. Hva er greia med påskeegg? 

Egg har en lag tradisjon tradisjon knyttet til påskefeiringen. Tidlig i middelalderen ble egget bukt som et bilde på Jesu oppstandelse.

Skikken med å dekorere egg kom trolig til Norge med innflyttere rundt 1800.

Visste du forresten at verdens største påskeegg av sjokolade er 7200 kg og er 19.6 meter på sitt bredeste?

Eller visste du at Det Hvite Hus helt siden 1878 har arrangert en årlig påskeegg jakt i hagen?

 

11. Hvem er påskeharen? 

Den moderne påskeharen som legger ut egg skal ha opphav i tysk folketro. I 1682 publiserte Georg Franckenau en avhandling på latin: De ovis paschalibus(om påskeegg). Der står det at påskeharen legger egg som den gjemmer i gress og kratt i hagen. De voksne moret seg over barna som lette etter eggene.

Opphavet for forbindelsen mellom haren og påsken er uklar.

 

12. Hvorfor er gul “påskefargen”? 

Ingen vet helt sikkert hvorfor gul har blitt påskens farge, men det har ikke med religion. Oppfatningen hos mange er at gulfargen markerer overgangen til en årstid hvor solen kommer tilbake. Solen er et symbol på kraft og livsglede.

 

13. Hvor kommer ordet påske fra? 

Ordet påske er opprinnelig Hebraisk og betyr «gå forbi».

 

14. Hvorfor leser vi krim i påska? 

Påskekrim er et særnorsk fenomen som stammer fra en reklamekampanje som Gyldendal forlag kjørte dagen før palmesøndag i 1923. De annonserte i aviser med boktittelen i stor skrift. Grunnen til at annonsen fikk så mye oppmerksomhet var fordi boken her «Bergentoget plyndret i natt». Folk trodde det var ekte og avisene ble nedringt av fortvilte mennesker. Året etter satset også Aschehoug forlag også på å gi ut kriminalromaner ved påsketider, og siden har det vært tradisjon.

 

15. Hva menes med påskelam? 

Påskelam er betegnelsen på offerlammet som jødene bli pålagt p slakte og spise rett før flukten fra Egypt. Denne offerskikken skulle gjentas hvert år til å minne om disse hendelsene.

 

Nå blei du forhåpentligvis litt klokere, og har noe å fortelle dine barn, barnebarn og alle du kjenner.

God Påske til dere alle

tenaaringspappa

Norge i et nøtteskall!

Sånn helt seriøst, hva er det vi holder på med, og hvor skal dette ende. Det er helt naturlig at vi spør oss disse spørsmålene…For det vi nå er vitne til er helt utrolig galskap. Andre land må jo tenke sine gale tanker om landet vårt!

Det settes rekorder i flere skalaer med skatt, strøm, og i det hele tatt støtten vi får.

Jeg har følgende tekst som jeg vil presentere for dere

Norge er et land hvor skatter og avgifter
Er så høye at staten må gi folk støtte
For at de skal kunne betale dem

 

Og hva gjør vi, jo vi betaler vi for vi har ikke så mange andre valg. Det er kun vi som får konsekvenser om vi ikke innretter oss.

Med disse velvalgte ordene, ønsker jeg deg en fin dag videre

tenaaringspappa