Gode råd til skolelei ungdom

Det nærmer seg sommerferie for elevene, og de har mange uker med fri foran seg. Først skal de siste dagene gjennomføres, men mange barn og unge er skolelei. De sliter med å komme seg igjennom de siste dagene. Hvordan kan vi motivere de?

Vi tenker at ferie er nok til å motivere i seg selv, men 8 ukers sommerferie er ikke bare fryd og gammen for mange. Det er mange som heller vil gå på skole, og synes det er mer enn nok med helg. Kanskje er de ensomme, kanskje er det ting som ikke er bra i heimen. Så har du de som jubler over en lang sommerferie. Det er så mange elementer i sving her, og noe av det viktigste men samtid vanskelig er å holde motivasjonen oppe.

Det å se på skolen som en byrde og noe som er tungt er leit. Da blir dagene lange, tunge og barna dupper av i timene for de synes det er vanskelig. Det elevene tidlig bør innse er at skolen er noe som vil gi de arbeid, skole er noe du er avhengig av for å lære. Og er det noe som er vanskelig, så forsøk etter beste evne å motiver, hold motet oppe. Står eleven fast i f.eks matte, bør det bes om hjelp. For når eleven forstår hva de holder på med, og forstår faget blir det gøy å gå på skolen.

Det finnes mange elever som er skolelei, og vi alle har vel kjent litt på det. Det å stå opp tidlig, gå til skole, det er kanskje mye støy i klasserommet. De blir slitne, og i tillegg skal det gjøres lekser flere timer i uka. Det blir mye skole for mange, og da blir de lei. Det er forståelig at man blir skolelei, men det finnes håp!

Vi foreldre bør fremsnakke skolen, fremsnakke lærere. Om barna forteller rundt middagsbordet at den og den læreren er et hespetre, bør du ikke støtte de i det. Da får de raskt en aksept til å fortsette med å slenge dritt om skolen. Vi må hele tiden tenke på hva vi sier og hvordan vi sier det.

 • Engasjer deg i elevens skolegang
 • Snakk med lærer
 • Sett deg inn i lekser/oppgaver
 • Se på ukeplan
 • Ta del i barnas faglige utvikling

På den måten føler de at de har noe å vise til deg, de vøler kanskje seg stolte av at de har fått gode tilbakemeldinger på en prøve. De gleder seg stort til å komme hjem og fortelle deg dette. Da må du vise interesse. Legg vekk mobilen og snakk om dette. Det gir de en liten energi boost. En boost til å mestre neste prøve også. Har de muntlig fremføring, få de til å fremføre dette foran deg. Om det er på engelsk, spansk eller norsk, bør de lære seg tidlig å fremføre dette foran andre voksne. De må trygges på at det de gjør er riktig.

Nå om dagen er det svært lite fag, og elvene er mye på tur. De rusler rundt på stolpejakt, drar på stranda og haler ut de få timene som er igjen av skoleåret.

Hold ut!

tenaaringspappa

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg