Svært bekymret for det psykiske

Er det grunn til bekymring? Er det nå vi må være ekstra på vakt? Vet vi hva som venter oss rundt neste hjørne?

Den siste tiden har vi lest i medier om drap, senest i natt leser vi om et drap som har vært i Halden. En kvinne er pågrepet. Det er godt de pågriper gjerningsmannen såpass tidlig som de har gjør. Nå er det så mange spor, kamera osv som gjør jobben noe enklere.

Jeg kjenner jeg er litt bekymret for tiden nå fremover, og er samfunnet rustet for å ta vare på alle de som lider under lockdown, pandemi og alt det som hører med. Er det noen som ser om et menneske sliter? Se for deg alle de du møter på butikken. Vi vet ikke hva som “skjuler” seg bak maska. De kan vøre rammet av vold i hjemmet, sykdom eller lignende. Det er ikke alt som har ytre skader.

Bekymringen er ikke bare på unge mennesker i tiden etter pandemien, men også godt voksne. Vi har mye mer tid sammen enn tidligere, hvor det var full fart fra morgen til kveld. De som til stadighet var på foretningsreiser, er langt mer hjemme nå enn før mars 2020. Og jeg vet mange synes det er tungt. Ikke alle er laget for å ha mennesker rundt seg hele tiden. Vi trenger litt space i hverdagen.

Hva om antall psykiske lidelser dobles, er helsevesenet rustet til å ta i mot de? Og hvordan skal vi unngå at det blir krise? For det skjer jo noe med oss etter å leve i en lockdown over tid. Vi får ikke gjør som vi vil, og som vi kanskje har vært vant med.

Vi har tilegnet oss en sosial distanse som kan være tung å snu. Det å alltid være hjemme, og ikke besøke mennesker og få den sosiale kontakten er nok tung å svelge for mange. Og hva med alle de som levert i et hjem preget med mye vold, og mishandling. Nå som de har vært mye hjemme, er det vanskeligere og oppdage på skolen eller arbeidsplassen.

Det er mange faktorer som spiller inn her, og vi må ta grep så tidlig som mulig for å unngå at det oppstår en krise. Brakkesyke var det mange som snakket om for et år siden. Det ordet stilnet litt, men vi har nå vært hjemme mye mer og lenger enn vi er vant med fra tidligere.

Vi må melde i fra om vi ser noe som skurrer et sted, og ta grep tidlig.

Ha en flott dag og pass godt på hverandre

tenaaringspappa

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg