Ungdom på sparkesykkel i mørket….mulig død

 

I dagens samfunn er sparkesykler blitt et populært fremkomstmiddel blant ungdom. De elektriske sparkesyklene er raske, enkle å bruke, og gir stor frihet til å komme seg rundt i byen. Men når mørket faller på, og ungdommer suser avgårde uten hjelm, oppstår det en farlig kombinasjon som flere foreldre og myndigheter er bekymret for.

Når lyset forsvinner, øker risikoen for ulykker betraktelig. Selv i områder med gatelys er sikten for bilførere, syklister og fotgjengere redusert. For ungdom på sparkesykkel som kanskje ikke har reflekser eller lys på scooteren, blir det enda vanskeligere å bli sett. En mørk kveldstur som kan føles spennende og ufarlig for en tenåring, kan raskt forvandle seg til en farlig situasjon. Mangelen på synlighet gjør at bilister kanskje ikke oppdager dem før det er for sent.

Hjelmbruk er et annet kritisk element i denne problematikken. Selv om det ikke er påbudt med hjelm for voksne på sparkesykkel, er det sterk anbefalt – spesielt for ungdom. Hjernen er sårbar ved fall eller kollisjoner, og en enkel hjelm kan være forskjellen på en skramme og en alvorlig hodeskade. Ungdom har en tendens til å undervurdere risikoen og føle seg uovervinnelige, men realiteten er at selv små uhell kan få store konsekvenser.

Kombinasjonen av fart, manglende synlighet og fravær av hjelm skaper en risiko som er unødvendig høy.

Som foreldre og samfunn er det viktig å oppmuntre til trygg bruk av sparkesykler.

Noen konkrete tiltak kan være:

1. Synlighet: Sørg for at ungdommen har lys og reflekser på både klær og sparkesykkel.

2. Hjelmbruk: Gjør hjelm til en selvfølge. Forklar viktigheten av beskyttelse, og gjør det gjerne til en rutine før de drar ut.

3. Begrensning av bruken i mørket: Kanskje bør det settes klare grenser for når på døgnet sparkesykkelen kan brukes.

4. Samtale: Snakk med ungdommen om risikoene ved å kjøre uten hjelm, spesielt i mørket. Å forstå konsekvensene kan bidra til mer ansvarlig atferd.

Selv om sparkesykler gir ungdommer stor frihet, kommer det med ansvar. Å kjøre uten hjelm i mørket er en unødvendig risiko som kan føre til alvorlige ulykker. Som samfunn må vi jobbe for å skape bevissthet rundt disse farene og oppmuntre til tryggere bruk av sparkesykler, både gjennom informasjon, gode vaner og tydelige regler. Trygghet på veien bør alltid komme først.

Ta vare på hverandre!

 

-tenaaringspappa-

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg